Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013


ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΟΣ (από την Αναστασία Παπαδοποπούλου) - 5/6/2013

ΟΡΙΣΜΟΣ:
Oνομάζεται ο επιστήμονας ο οποίος ερευνά και μελετά τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις λίμνες, τον πυθμένα αυτών και τις ακτές που τα περιβάλλουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Φοίτηση σε σχολές θετικών επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας & Γεωλογίας).

ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Αυξημένη παρατηρητικότητα, υπομονή, επιμονή, αγάπη για τη φύση και τη θάλασσα, φυσική αντοχή, πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχής ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ & ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργασία σε εργαστήριο, γραφείο ή στη θάλασσα. Συχνή μετακίνηση.

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη των ωκεανών και των θαλασσών. Ειδικότερα, ερευνά και καταγράφει τις φυσικές, χημικές, βιολογικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στα φυσικά του όρια με την ατμόσφαιρα, το βυθό και την ακτή. Ασχολείται με την ανεύρεση αβιοτικών πλουτοπαραγωγικών πηγών (όπως το πετρέλαιο), την κατανομή των υδάτων, τη μέτρηση των κυματισμών, τις παλίρροιες, τη θαλάσσια κυκλοφορία, τα παγόβουνα, τον υδρολογικό κύκλο κ.ά., αλλά και με τις διεργασίες και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Εξετάζει λεπτομερώς τη μορφοδυναμική των ακτών, τη δομή του υποθαλάσσιου χώρου και, με τη βοήθεια υποθαλάσσιων σεισμογράφων, μπορεί να προβαίνει σε εκτιμήσεις σεισμικών δονήσεων από τα παλιρροϊκά κύματα που προκαλούν.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ωκεανογράφου κατοχυρώνονται νομοθετικά στη χώρα μας. Όταν έχει κάνει σπουδές Φυσικής και Χημείας και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο ωκεανογράφος απασχολείται σε ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο δημόσιο τομέα, μπορεί να εργαστεί στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το υπουργείο Εθνικής
ʼμυνας (Υδρογραφική Υπηρεσία). Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τη μελέτη, αλλά και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, σε γραφεία γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών, σε τεχνικές εταιρείες, στα ΜΜΕ, αλλά και σε εκδοτικούς οίκους, σε θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη του. Μπορεί, επιπλέον, να απασχοληθεί σε (διεθνείς) ερευνητικούς φορείς και οργανισμούς, αλλά και να εργαστεί ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και κατάρτιση, μετά την παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων. Καλές προοπτικές απασχόλησης υπάρχουν στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο των υδατοκαλλιεργειών (παραγωγή, εμπορία, μεταποίηση). ʼλλωστε, η αξιοποίηση ειδικών επιστημόνων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως λιμενικά έργα, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαχειριστικών σχεδίων, είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κάθε φορά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου