Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Γλώσσα άσκηση με πουλιά ,φυτά και έντομα (Νεφέλη Σπυριδούλα Σακελλία)

ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ:

Πώς  είναι:
Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με 90 εκ. ύψος περίπου . Ο σταχτοτσικνιάς ξεχωρίζει από το σταχτί πάνω μέρος του , λευκωπό από κάτω και το χαρακτηριστικό λοφίο του . Το ράμφος του είναι κίτρινο και μακρύ, την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται κοκκινωπό. 


Τι  τρώει:
Στη λεία του συγκαταλέγονται συνήθως ψάρια, σαύρες, βατράχια, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και ποντίκια .

Πού  ζει:
Διαλέγει λίμνες, ποτάμια με άφθονή βλάστηση και καραδοκεί πολύ ώρα ακίνητος μέσα ή κοντά στο νερό μέχρι να εμφανιστεί η λεία του .   Στήνει την φωλιά του πάνω σε δένδρα ή μέσα στις καλαμιές κατά αναπαραγωγικές αποικίες . Γεννάει τον Μάρτιο – Απρίλιο 4-5 ανοιχτόχρωμα γαλάζια αυγά και το κλώσσημα διαρκεί 25-26 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μόλις συμπληρώσουν 50 ημέρες ζωής . Στη δεκαετία του  80 σε μελέτες καταγραφής της ορνιθοπανίδας που έγιναν στον υγροβιότοπο ο σταχτοτσικνιάς αναφέρονταν ως αναπαραγόμενο . Σήμερα τον συναντάμε κατά την μεταναστευτική περίοδο και ορισμένα άτομα διαχειμάζουν . 


ΚΑΛΑΜΟΚΑΝΑΣ:

Πώς  είναι:
Είναι μεγάλος, όπως ένας γλάρος, με πόδια όμως πολύ μακριά κόκκινα. Όταν πετάει περνούν ακόμη και την ουρά του (18 εκ. περ.). Έχει φτερά μαύρα και το κάτω μέρος λευκό. (38 εκ.). Το καλοκαίρι το αρσενικό έχει τη ράχη και το πάνω μέρος του κεφαλιού μαύρα. Η θηλυκιά έχει το κεφάλι και το λαιμό λευκά.

Τι  τρώει:Τρέφεται με έντομα, νύμφες, σκουλήκια και αυγά ψαριών.

Πού  ζει:
Ζει σε έλη, λιμνοθάλασσες και βάλτους.Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος κοντά στο νερό. Γεννάει το Μάιο 3 ως 4 αυγά πρασινο-λαδί με κηλίδες γκρι ανοιχτές. Τα κλωσσούν και τα δύο φύλλα για 22 έως 26 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 28 ημέρες.
Τον Καλαμοκανά τον λένε επίσης Αδραχτά και Άτρακτο.

ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΣ:

Πώς  είναι:
Είναι μεγάλο πουλί με άνοιγμα φτερούγων περίπου 2,5 -3 μ και βάρος 9-14 κιλά . Το ράμφος του είναι γκρίζο και η σακούλα του πορτοκαλί. Τα πόδια του έχουν χρώμα γκριζόμαυρο. 

Τι  τρώει:
Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια ( τσιρόνια ) τα οποία δεν έχουν εμπορική αξία, συνεπώς δεν προκαλεί ζημιά στους ψαράδες των λιμνών . Οι ημερήσιες απαιτήσεις του για τροφή είναι 900-1200 γρ . 

Πού  ζει:
Τους αργυροπελεκάνους στον υγρότοπο θα τους συναντήσουμε από τον Νοέμβριο ως και Μάρτιο - Απρίλιο . Πολλές φορές μπορούμε να δούμε και μεγάλο πλήθος αργυροπελεκάνων που πετούν κάνοντας κυκλικές πτήσεις πάνω από τον υγροβιότοπο κατά τις μεταναστευτικές τους κινήσεις κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό .



ΛΙΒΕΛΟΥΛΑ:

Πώς  είναι:
Οι λιβελούλες είναι πανέμορφα έντομα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων

Τι  τρώει:
Τρώνε  άλλα  έντομα.

Πού  ζει:
Ζούνε  σε  ποτάμια  και  λίμνες  και  γεννούν αυγά  τους  στο  νερό.


ΔΕΝΤΡΟΒΑΤΡΑΧΟΣ:

Πώς  είναι:
Ο δεντροβάτραχος είναι ένα μικρόσωμο όμορφο βατραχάκι με έντονο πράσινο χρώμα.

Τι  τρώει:
Ο δεντροβάτραχος τρέφεται κυρίως με έντομα που πιάνει τη νύχτα, αν και έχει παρατηρηθεί ότι κυνηγάει και την ημέρα

Πού  ζει:
Ζει κοντά σε έλη, λίμνες, ποτάμια, λιβάδια και κήπους. Ωστόσο έχει αρκετή αντοχή στην ξηρασία και δεν αποκλείεται να τον δει κάποιος και σε ξηρότερα μέρη. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σκαρφαλώνοντας πάνω στα δέντρα, αλλά επιστρέφει στο νερό για την αναπαραγωγή του. Όταν τρομάζει, παραμένει εντελώς ακίνητος και μπερδεύεται με το περιβάλλον ώστε να μη διακρίνεται.


ΝΟΥΦΑΡΟ:
Το Νούφαρο (Νυμφαία) είναι γένος υδρόβιων φυτών με παγκόσμια εξάπλωση. Αριθμεί περίπου 50 είδη. Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία που προέρχεται από την ελληνική λέξη Νύμφη.
Τα άνθη του νούφαρου είναι ακτινωτά και εξέρχονται από το κεντρικό μίσχο του φυτού. Έχουν πέταλα πολύ μεγαλύτερα από τα σέπαλα. Τα άνθη φτάνουν σε διάμετρο μέχρι και 30 εκατοστά και έχουν ποικιλία χρωμάτων συνήθως λευκό, κόκκινο, μωβ ή ροζ. Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα.






9 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή