Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Επαγγέλματα της Θάλασσας …άλλοτε και τώρα.

Τα επαγγέλματα-επαγγελματικές δραστηριότητες σχετικά με τη θάλασσα
ομαδοποιούνται σε 7 μεγάλες ομάδες:
  •  Ναυτικά επαγγέλματα
  •  Ναυτιλιακά επαγγέλματα
  •  Ναυπηγικά επαγγέλματα
  •  Επαγγέλματα γύρω από το λιμάνι
  •  Επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα (εκτός
  • των ναυτικών, ναυτιλιακών και ναυπηγικών)
  •  Αθλητισμός και θάλασσα
  •  Επαγγέλματα – επαγγελματικές δραστηριότητες που αφορούν επιστημονική έρευνα γύρω από τη  θάλασσα και τα προϊόντα της.

Φτιάξε κι εσύ τη δική σου καρτέλα περιγράφοντας με τον παρακάτω τρόπο και χαρακτηριστικά ένα θαλασσινό επάγγελμα.

παράδειγμα:

·        Ο λιμενικός


Ορισμός: Ο λιμενικός εντάσσεται στα Σώματα Ασφαλείας και έχει ως καθήκον τη φύλαξη των ακτών, την εύρυθμη λειτουργία των λιμένων της χώρας και τον έλεγχο των πλοίων και σκαφών.
Περιγραφή: Βασικό έργο του λιμενικού είναι η αστυνόμευση των χωρικών υδάτων, των λιμένων και των ακτών της χώρας.

Προϋποθέσεις: Όλοι οι λιμενικοί είναι απαραίτητο να γνωρίζουν την αγγλική ή και άλλη ξένη γλώσσα, να μην έχουν υπερβεί συγκεκριμένα όρια ηλικίας και να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Εκπαίδευση: Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος είναι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημιακής ή πολυτεχνικής σχολής, ή έχουν πτυχίο από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Δίπλωμα Πλοιάρχου-Μηχανικού Γ΄ τάξεως) και στη συνέχεια εισάγονται στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών του Λ.Σ.
Σπουδαιότητα: Ο λιμενικός χρειάζεται να διαθέτει δυναμισμό, θάρρος στην αντιμετώπιση κινδύνων, πειθαρχία, ευσυνειδησία, υπομονή, κοινωνική δεξιότητα για την καθημερινή συνδιαλλαγή με διάφορα άτομα, ευαισθησία σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, αντοχή, καλή σωματική και φυσική κατάσταση. Απαιτούνται ακόμη, ικανότητες αντίληψης χώρου, διαίσθησης και πρόβλεψης καταστάσεων, επιδεξιότητα στη χρήση εξοπλισμού και μηχανών και τεχνικές γνώσεις.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος μπορούν να εργαστούν στα λιμεναρχεία, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στα προξενικά λιμεναρχεία στο εξωτερικό, ως προξενικοί λιμενάρχες ή υπολιμενάρχες, για την εξυπηρέτηση-έλεγχο των πλοίων με ελληνική σημαία και των Ελλήνων ναυτικών .
Επαγγελματικές συνθήκες: Ο λιμενικός εργάζεται είτε ατομικά, είτε ομαδικά, ανάλογα με τα καθήκοντα που του ανατίθενται από τους ανωτέρους του. Συχνά η δουλειά του χαρακτηρίζεται από άγχος εξαιτίας των πολλών καθηκόντων.
Ανάλογα με τη φύση και το είδος της αποστολής τους, οι λιμενικοί εργάζονται με βάρδιες σε γραφεία με καλές συνθήκες, ή σε ανοιχτούς χώρους, όπου αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες λόγω των ιδιαιτεροτήτων των περιπτώσεων, ή των καιρικών συνθηκών. Ακολουθούν τυπικό ωράριο εργασίας, αλλά συχνά υπάρχει υπερωριακή απασχόληση κατά τις αργίες, ή τις περιόδους όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση. Για ορισμένες περιπτώσεις, όπως για τα πληρώματα των σκαφών, αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Λ.Σ., οι ώρες εργασίας ρυθμίζονται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες τόσο για την επιτυχή διεκπεραίωση των καθηκόντων των λιμενικών, όσο και για την συμμετοχή των βαθμοφόρων σε αποστολές, σεμινάρια, μετεκπαιδεύσεις. Οι βαθμοφόροι του Λ.Σ. μετατίθενται υποχρεωτικά, μετά τη συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου παραμονής σε κάθε υπηρεσία. Η δράση παρανόμων στα λιμάνια και στους θαλάσσιους χώρους, καθώς και οι κακές καιρικές συνθήκες, δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους για τα στελέχη που περιπολούν.

Γενικά σχόλια: O λιμενικός έχει σαν έργο του την τήρηση της τάξης και την εγγύηση της ασφάλειας στα λιμάνια, στα σκάφη και στα χωρικά ύδατα της χώρας.
Η περιπολία των ακτών και των χωρικών υδάτων ως μέρος του επαγγέλματος του λιμενικού απαιτεί δυναμικούς ανθρώπους, που αγαπούν τη θάλασσα, τη φύση και την περιπέτεια και που διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά, αυξημένη αντίληψη χώρου και καταστάσεων, ευελιξία και επιδεξιότητα στις κινήσεις και τον χειρισμό εξοπλισμού

 (βάλε και δικές σου κατηγορίες όπως επικινδυνότητα, σπουδαιότητα ή αναγκαιότητα του επαγγέλματος κλπ. ή μη γράψεις για κατηγορία που δεν ταιριάζει σε κάποιο επάγγελμα. π.χ. προσόντα, εκπαίδευση δεν ταιριάζει σε κάποια επαγγέλματα)

·        σφουγγαράς

·        πλοίαρχος

·        ναυαγοσώστης

·        δύτης

·        ψαράς

·        καραβομαραγκός

·        καλαφάτης

·        φαροφύλακας


άλλο ;;;

(στη σελίδα από κάτω θα βρεις πολλά, που δεν τα φαντάζεσαι)

https://sites.google.com/site/epaggelmatatisthalassas/epangelmata-me-mia-matia



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου