Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

7. Ψαλμοί : Ποιήματα αναζήτησης και έκφρασης της αληθινής ζωής ( ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ )

ερώτηση 3

Η Ποίηση σήμερα έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Εκφράζει τα συναισθήματα του ποιητή και των αναγνωστών του


 Είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.  υπάρχει και το κοινωνικό στοιχείο της Ποίησης που στην εποχή μας είναι και το σπουδαιότερο. Ο ποιητής  εμψυχώνει τον κόσμο στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, να του δώσει όραμα για ν’ αγωνιστεί και να απαιτήσει μια καλύτερη κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο. Η Ποίηση παράγει Πολιτισμό, εξημερώνει τον άνθρωπο, τον καλλιεργεί. Από την άλλη Πολιτισμός χωρίς Ποίηση δεν νοείται, δεν υπήρξε πουθενά κάτι τέτοιο σ’ όλη τη γη στο διάβα της Ιστορίας.

Ερώτηση 4

Κοντάκιο λέγεται συνήθως το προοίμιο Εκκλησιαστικών Ύμνων που εξ αυτού και μόνο ολόκληροι οι ύμνοι αυτοί χαρακτηρίζονται τελικά και ως κοντάκια . Αποτελεί δε ιδιαίτερο είδος της εκκλησιαστικής ποίησης που ιστορικά φέρεται να καλλιεργήθηκε περί τον 6ο - 7ο αιώνα .
Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση του απέβλεπε ως «εισαγωγή» του θέματος του ύμνου που ακολουθούσε. Κάποιοι παράγουν (ετυμολογούν) το όνομα κοντάκιο από το περιορισμένο – σύντομο συνεπώς κοντό σε μήκος. Ενώ άλλοι δε, το όνομα κοντάκιο, το ετυμολογούν από το «κοντό» (= τράπεζα ψαλτηρίου) όπου οι ψάλτες άφηναν, ή συχνά ακουμπούσαν τα λειτουργικά κείμενα. Εξ αυτών ορθότερο φαίνεται μάλλον το πρώτο. Το κοντάκιο απαρτίζεται από μία και μόνο στροφή.
Παράδειγμα:Το γνωστό «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια ως λυτρωθείσα των δεινών,  ευχαριστήρια αναγράφω σοι η πόλις σου Θεοτόκε  αλλ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον, ίνα κράζω σοι : χαίρε νύμφη ανύμφευτε. »….» είναι το κοντάκιο του Ακάθιστου Ύμνου

Ο Κανόνας είναι σύστημα σύντομων τροπαρίων που διατάσσονται σε εννιά στροφές τις Ωδές. Το πρώτο τροπάριο κάθε Ωδής λέγεται ειρμός και είναι ποιητικό και μουσικό πρότυπο για τα τροπάρια που ακολουθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου