Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ένας ιεραπόστολος στο σχολείο μας

«Μουελαμπά σημαίνει γεια σου»

  Αύριο Παρασκευή θα έρθει στο σχολείο μας ο π. Εφραίμ Παναούσης να μας μιλήσει και να μας περιγράψει τις εμπειρίες του στην

Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μπουσούγκιου στην Ουγκάντα

Συγκεντρώνουμε καραμέλες για την Αφρική!

Η καραμέλα δίνει ενέργεια και βοηθάει τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά, ενώ στις χώρες αυτές είναι σπάνιο είδος!

 

 Εκπομπή της ΕΤ3 για την ιεραποστολή. Αξίζει να τη δούμε.

Μαθήματα 30/5/2013

Γλώσσα: Σελίδα 56Β όλη τη σελίδα . Σελίδα 53Ε ασκήσεις 1-2
Θρησκευτικά: Σελίδα 86 μάθημα 32 (διαβάζω το μάθημα, να μάθω για την ιεραποστολή στην Αφρική με λίγα λόγια)

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η ΑΓ. ΘΕΩΔΩΡΑ ΠΕΤΡΟΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Αγία Θεοδώρα Βάστα Μεγαλουπόλεως

                                                          (Προσευχή της Οσιομάρτυρος Θεοδώρας)

Αγία Θεοδώρα Βάστα
 Μνημείο και μαρτυρία μιας άλλης εποχής.
Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.
 Το θαύμα απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, κλειδώνοντας τα λόγια. Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.  
Η επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα είναι μία πολύ καλή εκδρομή αυθημερόν από την Αθήνα. Αξίζει να επισκεφτείτε το σημείο ακόμα και ως παράκαμψη στο δρόμο για Καλαμάτα.
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση. Αποτελεί όμως και έναν πολύ συχνό και σύντομο προορισμό από πλέον δημοφιλή χωριά όπως η Καρύταινα, η Δημητσάνα και η Ανδρίτσαινα.
Σας περιμένει να το ανακαλύψετε...

Η ιστορία της Αγίας Θεοδώρας
Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα. Είχε τη δική του κοινωνική, διοικητική καθώς και στρατιωτική αρχή. Κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να καταβάλει χρήματα για τη μίσθωση ενός μισθοφόρου να την εκπροσωπήσει.
Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο και ζούσε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, τη Βάστα, λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειάς της και ο πατέρας της ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη. Έτσι η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει η ίδια στο στρατό του χωριού της.
Βρέθηκε πολύ σύντομα να πολεμά σε μάχες με περίσσιο θάρρος και όπως ήταν λογικό προάχθηκε σε βαθμό. Το σθένος της, αλλά και η σεμνότητά της την έκαναν αρεστή μέσα στο στράτευμα. Μια νεαρή κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του νεαρού στρατιώτη κι έτσι τον ερωτεύθηκε. Η Θεοδώρα δεν ήθελε να προδώσει το μυστικό της γιατί αυτό θα εξέθετε όλη την οικογένειά της. Όσο κι αν η Θεοδώρα προσπαθούσε να μεταπείσει τη νεαρή κοπέλα λέγοντάς της ότι είναι αφιερωμένη στο Θεό, τόσο η νεαρή κοπέλα ήθελε το νεαρό που έβλεπε μπροστά της, τον όμορφο και θαρραλέο στρατιώτη που είχε γνωρίσει. Η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας οδήγησε τη νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση. Κοιμήθηκε με κάποιον άλλο στρατιώτη με τον οποίο έμεινε έγκυος και πήγε στον Διοικητή του στρατού δηλώνοντας ότι η Θεοδώρα, δηλαδή ο στρατιώτης που είχε ερωτευθεί η κοπέλα, ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί.
Η άρνηση της Θεοδώρας, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της, στο συγκεκριμένο γάμο, δεν επέτρεπε παρά την καταδίκη της σε θάνατο λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας.
Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός στρατιώτης μέχρι την έσχατη στιγμή δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό του και να φέρει έτσι τον πατέρα του σε δύσκολη θέση. Οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε. Καθώς ξεψυχούσε, είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει» και ξαφνικά, ένα ρυάκι σχηματίστηκε με ορμητικό νερό...


πηγή: http://www.neromylos-nikola.gr/Agia_Theodora.htm

Η αγία Βαρβάρα Κόνιτσας ( Νεφέλη Σπυριδούλα Σακελλία )

Σύγκριση ναών.


Διαφορές

Η  εκκλησία  της  αγίας  Βαρβάρας  στην   Κόνιτσα
είναι     πολύ  μεγάλη, χτισμένη  από   ειδικούς
τεχνίτες  και  είναι  προσεχμένη  μέχρι   την
τελευταία  της  λεπτομέρεια.
Η   διαφορά  της  με  το   ναό  της  Κένυας
είναι  ότι  αυτός  ο  ναός  της  Κένυας  είναι  φτιαχμένος   από   διάφορα   πρόχειρα  υλικά  όπως :
χώμα  και  νερό.
 
                                     

                                    Ομοιότητα
Και  οι   δύο  ναοί   είναι    φτιαχμένοι  για  να  πηγαίνουν   οι  πιστοί   και  να   υμνούν   τον
Θεό .

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ      1430            JOHANN GUTENBERG
H ΨΥΞΗ                1876             CARL VON   LINDE
ΥΠΟΛΟΓ ΙΣΤΗΣ     1800            ALAN  TURING
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ      1769      JAMES  WATTE
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ         19ο ΑΙΩΝΑ     A.F.MOZAISKI  [ΡΩΣΟΣ]

ΜΑΘΗΜΑΤΑ 29/5/2013

Μαθηματικά: στο κόκκινο τετράδιο, κάνω  τις πράξεις και την άσκηση 2 Β σελίδα 111

Ιστορία : διαβάζω το μάθημα 30(το επόμενο )
...................................................................................................................................................................
ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ



ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ (Αναστασία Παπαδοπούλου)

ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ                               ΕΤΟΣ                               ΕΦΕΥΡΕΣΗ
Gutenberg                                     1430                                  Tυπογραφία
James Watt                                   1769                                  Ατμομηχανή
Edison                                           1876                                  Ηλεκτρονικός Λαμπτήρας
Giovanni della Porta                     1558                                  Φωτογραφία
Graham Bell                                 1876                                   Τηλέφωνο
 

εργασια Θρησκευτικων.(Στεφανια Αληφακιωτη)

Βρίσκω ένα ναό στην Ελλάδα και τον συγκρίνω με αυτόν του βιβλίου.


Αγία Φωτεινή (Μητροπολιτικός Ναός)
οδ.: Αγίας Φωτεινής, 171 23 Νέα Σμύρνη
Τηλ.: 210-93.35.892, ΦΑΞ: 210-93.19.696
Χάρτης Περιοχῆς


agia foteinh
Στή θέση τοῦ ἤδη ὑπάρχοντος μεγαλοπρεποῦς ἱεροῦ Ναοῦ εἶχε ἀρχικῶς κατασκευσθεῖ προσωρινός ξύλινος Ναός τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς (πα-ράγκα), γιά νά ἐξυπηρετεῖ τίς λατρευτικές ἀνάγκες τῶν πρώτων οἰκιστῶν στήν περιοχή τῆς Νέας Σμύρνης. Ἐν συνεχεία ἄρχισε ἡ ἀνέγερση τοῦ σημερινοῦ ἱεροῦ Ναοῦ ἀπό τόν ἀρχιτέκτονα κ. Δεμίρη, ἐντός τοῦ χώρου πού παραχωρήθηκε ἀπό τό Δημόσιο γιά τόν σκοπό αὐτό.
Τά ἐγκαίνια τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ τούτου, ὅταν ἦταν ἀκόμη ἡμιτελής, τελέ-σθηκαν ἀπό τόν ἀείμνηστο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κυρό Χρύσανθο στίς 27 Ὀκτωβρίου τοῦ 1940.
Ἐντός τοῦ περικαλλοῦς αὐτοῦ ἱεροῦ Ναοῦ βρίσκεται ἐγκατεστημένο, ἐδῶ καί πενήντα περίπου ἔτη, τό ξυλόγλυπτο Τέμπλο, μαζί μέ τόν Δεσποτικό Θρόνο και τόν Ἱερό Ἄμβωνα τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ «Ἐπάνω Μαχαλᾶ» τῆς Σμύρνης, πανομοιότυπα τῶν ἀντίστοιχων ξυλόγλυπτων κατασκευῶν τοῦ πυρποληθέντος παλαιοῦ καί ἱστορικοῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς Σμύρνης.
Τά ἱερά αὐτά κειμήλια χορηγήθησαν κατόπιν ἐνεργειῶν τοῦ ἀείμνηστου πρωθυπουργοῦ Ἐλευθέριου Βενιζέλου καί συγκατάθεσης τῆς τουρκικῆς ἡγεσίας.
Ἀξίζει νά τονίσουμε ὅτι τό ἱστορικό τοῦτο Τέμπλο τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς Νέας Σμύρνης, μαζί μέ τόν Δεσποτικό Θρόνο καί τόν Ἱερό Ἄμβωνα, ἀποτελοῦν πραγματικά ἀριστουργήματα ἐκκλησιαστικῆς ξυλογλυπτικῆς τέχνης, πού ἀπεικονίζουν -κατά τρόπο ἀνάγλυφο- ὄχι μόνο περίτεχνα δια-κοσμητικά στοιχεῖα, ἀλλά καί πλῆθος θεμάτων, ὑπό μορφή ξυλόγλυπτων παραστάσεων, ἀπό τήν Ἁγία Γραφή καί τή ζωή τῆς Ἐκκλησίας.
Ὁ Ἐνοριακός αὐτός ἱερός Ναός ἐπιτελεῖ σημαντικό ποιμαντικό ἔργο μέ τή λειτουργική ζωή, τό ἔργο τῆς κατηχήσεως καί τῆς προνοιακῆς δράσεως, καθώς καί ἄλλων ποιμαντικῶν δραστηριοτήτων πού γίνονται ἀθόρυβα, στά πλαίσια μιᾶς ἀληθινῆς ἐκκλησιαστικῆς κοινότητας. Πανηγυρίζει τήν Κυριακή τῆς Σαμαρείτιδος, ἑορτή τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Φωτεινῆς, πολιούχου τῆς Νέας Σμύρνης. Ἐπίσης, μέ ἰδιαίτερη εὐλάβεια ἑορτάζονται τήν 23η Φεβρουαρίου ἡ μνήμη τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου Σμύρνης καί τήν Κυριακή πρό τῆς Ὑψώσεως ἡ μνήμη τοῦ ἁγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Σήμερα στόν ἱερό Ναό ὑπηρετοῦν οἱ Ἱερεῖς: π. Βασίλειος Τζοβλᾶς (210-93.32.308), π. Νικόλαος Μαυρίκος (210-93.46.678), π. Ἀθανάσιος Διονυσόπουλος (210-90.16.385), π. Μιχαήλ Γιώτης (210-93.31.437) καί π. Ἰωάννης Ἁλατέλης (210-94.30.651).

     ΔΙΑΦΟΡΕΣ  - Η εκκλησία στην Ελλάδα έχει καμπαναριό.-Η εκκλησίες στην Ελλάδα είναι πιο στολισμένες και πιο μεγάλες.- Η εκκλησία στην Αγία Φωτεινή έχει περισσότερα παράθυρα.ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ- Και οι δύο εκκλησίες έχουν ένα σταυρό στην κορυφή τους.- Έχουν και οι δύο ξύλο.

Ο θάνατος του Μ. Αλέξανδρου


Η αναγωγή στη μονάδα





Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ιστορία 27/5/13



Γλώσσα Δ΄. Ενότητα 14. Κεφάλαιο 1. Ύμνος στον άνθρωπο 

(δες τις ασκήσεις στις διαφάνειες για να εξασκηθείς)

Εργασία 1:  Διάλεξε ένα επίτευγμα του ανθρώπου και περιέγραψέ το .
(ΟΧΙ ηλεκτρονικό. Γράφω πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο )

Εργασία 2: Φτιάξε ένα πινακάκι με 3 στήλες, όπου θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία
εφευρέτης-έτος-εφεύρεση   (τουλάχιστον 5)




Κυριακή 26 Μαΐου 2013

εργασία θρησκευτικών από Γρηγόρη Κ.

Ο χριστιανικός ναός, που αναφέρεται συχνά ως εκκλησία, είναι ο τόπος συνάθροισης και λατρείας των πιστών στον Χριστιανισμό.


Οι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί σε διάφορους ρυθμούς. Τυπικά παραδείγματα σε ελληνικές εκκλησίες η βασιλική και ο βυζαντινός ρυθμός.
Στους ορθόδοξους ναούς, όταν μπεις συναντάς αριστερά και δεξιά τα δύο προσκυνητάρια με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Όταν προχωρήσεις θα δεις σκάμνους, τον άμβωνα, τα ψαλτήρια και το μητροπολιτικό ή δεσποτικό θρόνο. Στο βάθος βρίσκεται το τέμπλο (εικονοστάσι) με την Ωραία Πύλη και τις εικόνες. Πίσω από το τέμπλο βρίσκεται το ιερό, που περιλαμβάνεται από την Αγία Τράπεζα, τη Θεία Προσκομιδή και πολυθρονάκια όπου μπορεί να εισέλθει και να καθίσει μόνο το αρσενικό φύλο.
Ἀρχικὰ οἱ χριστιανικοὶ ναοὶ ἦσαν ἁπλὰ κτίσματα, ἐπιμήκη, τύπου «Βασιλικῆς», ὅπως ὀνομάζονται. Κατὰ τοὺς Βυζαντινοὺς χρόνους ἄρχισε νὰ προστίθεται στὴ στέγη τῆς Βασιλικῆς ὁ τροῦλος. Ἀργότερα ὁ ναὸς παίρνει μορφὴ σταυροῦ καὶ στὸ κέντρο καλύπτεται μὲ τροῦλον. Εἶναι ὁ λεγόμενος βυζαντινὸς σταυροειδὴς ναὸς μετὰ τρούλου. Κυρίως ἀπὸ τὸν 6ον αἰώνα, μετὰ τὸ κτίσιμο τοῦ περίλαμπρου ναοῦ τῆς Ἁγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, ὁ τροῦλος καθιερώνεται στοὺς περισσότερους ναοὺς τῆς Ἀνατολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ἔτσι ὁ τροῦλος γίνεται τὸ χαρακτηριστικὸ γνώρισμα τοῦ Ὀρθοδόξου ναοῦ.
Στὴ Δυτικὴ Ἐκκλησία διαμορφώθηκε ἕνα διαφορετικὸ εἶδος ἀρχιτεκτονικῆς. Τὰ τόξα στὶς πόρτες, παράθυρα καὶ παντοῦ σπάζουν στὴν κορυφή, ποὺ συμβολίζουν τὴν προσπάθεια τοῦ πιστοῦ νὰ ὑψωθεῖ στὸν οὐρανό. Αὐτὴ τὴν ἔννοια ἔχουν καὶ τὰ πανύψηλα καμπαναριὰ καὶ τά τόξα στὴν στέγη τῶν ναῶν ποὺ ὑψώνονται στὸν οὐρανό.
Ἕνας ὕμνος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας λέγει: «Ὅταν βρισκόμαστε στὸν ναὸν αἰσθανόμαστε ὅτι στὸν οὐρανὸ στεκόμαστε». Καὶ εἶναι γεγονός. Ἀπὸ πάνω ὑψώνεται ὁ τροῦλος μὲ τὸν Κύριο, ποὺ ἔχει στραμμένα τὰ μάτια Του στοὺς πιστούς. Στὴν κόγχη τοῦ Ἁγίου Βήματος τοῦ ναοῦ, μεταξὺ τρούλου-οὐρανοῦ καὶ γῆς ὑπάρχει ἡ εἰκόνα τῆς ἐνσαρκώσεως τοῦ Κυρίου (ἡ Θεοτόκος Μητέρα μὲ τὸν Υἱὸν της Ἰησοῦ). Αὐτὸ συμβολίζει τὴν ἑνότητα τοῦ οὐρανοῦ μὲ τὴ γῆ, ἀπὸ τὴν ἡμέρα ποὺ ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ γεννήθηκε ὡς ἄνθρωπος.
Βεβαίως ὑπάρχουν κι ἄλλοι ἀρχιτεκτονικοὶ τύποι Ὀρθοδόξων ναῶν, ἀλλὰ ὁ πλέον ἀντιπροσωπευτικὸς τύπος εἶναι μὲ τροῦλο.



ΔΙΑΦΟΡΕΣ

- Οι  ναοί στην Κένια δεν έχουν καμπαναριό.

 - Οι ναοί της Ελλάδας έχουν τρούλο και είναι μεγαλύτεροι. .

 








ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

 - Οι ναοί  της Κένιας και της Ελλάδας είναι φτιαγμένοι με απλά υλικά όπως λάσπη , πέτρες , ξύλα και λαμαρίνες.

- Οι ναοί στις δυο χώρες έχουν σταυρό.











κάτι από τον Γρηγόρη Κουτσοδήμα



«Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω»

.    Ἦταν πράγματι ἀξιολύπητος ὁ παράλυτος τῆς κολυμβήθρας Βηθεσδᾶ, μιᾶς μικρῆς λίμνης ὅπου πλῆθος ἀσθενῶν προσδοκοῦσαν τὴν θαυματουργικὴ θεραπεία τους. Κατὰ διαστήματα ἄγγελος ἀνατάραζε τὰ νερὰ τῆς λιμνούλας καὶ ὁ πρῶτος ἄρρωστος ποὺ ἔπεφτε μέσα της ἀμέσως μετὰ τὴν ἀναταραχὴ τῶν νερῶν, γινόταν καλά, ἀπὸ ὁποιαδήποτε ἀρρώστια κι ἂν ἔπασχε. Καὶ αὐτὸς δὲν εἶχε κανέναν νὰ τὸν βοηθήσει. Δὲν ἦταν μόνο ἡ βαριὰ ἀσθένεια ποὺ τὸν ἔκανε νὰ ὑποφέρει 38 ὁλόκληρα χρονια, ἀλλὰ κυρίως ἡ μοναξιά. Ἡ ἐγκατάλειψή του ἀπὸ τοὺς συνανθρώπους του. Γι᾽ αὐτὸ καὶ ὅταν τὸν πλησίασε ὁ Κύριος, μὲ πόνο ψυχῆς ἐξέθεσε τὸ δράμα του: «Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω», Τοῦ εἶπε. Δὲν ἔχω κάποιον ἄνθρωπο γιὰ νὰ μὲ βοηθήσει.
.   Αὐτὸ τὸ παράπονο τοῦ παραλύτου μᾶς δίνει τὴν ἀφορμὴ σήμερα πρῶτον νὰ παρουσιάσουμε τὸ πρόβλημα τῆς μοναξιᾶς, καὶ δεύτερον νὰ ἀνακαλύψουμε τρόπους γιὰ τὴν ὑπέρβασή του.


.    Ὁ παράλυτος λέει ὅτι δὲν ἔχει ἄνθρωπο, ἐνῶ βρισκόταν κατάκοιτος ἀνάμεσα σὲ «πλῆθος πολὺ ἀσθενούντων» καὶ μάλιστα σὲ μιὰ δημόσια εἴσοδο τῆς πόλεως τῶν Ἱεροσολύμων. Γιατί; Διότι κανεὶς ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους γύρω του δὲν προθυμοποιήθηκε νὰ μείνει κάποιο διάστημα μαζί του γιὰ νὰ τὸν βοηθήσει. Ἀδιάφοροι καὶ ἀσυγκίνητοι τὸν ἀντίκριζαν οἱ περαστικοί, ἐνῶ οἱ ἄλλοι ἀσθενεῖς ἐνδιαφέρονταν μόνο γιὰ τὸ ἄτομό τους καὶ κανεὶς δὲν τοῦ παραχωροῦσε τὴν θέση του, κι ἂς τὸν ἔβλεπαν καθηλωμένο τόσα χρόνια.
.   Δυστυχῶς ὅμως κάτι παρόμοιο συμβαίνει καὶ σήμερα. Ὑπάρχουν ἄνθρωποι ποὺ ἂν καὶ διαμένουν σὲ πολυκατοικία, ζοῦν σὰν σὲ ἀπομόνωση καὶ πεθαίνουν χωρὶς κανεὶς νὰ τὸ πάρει εἴδηση. Ὑπάρχουν ἀσθενεῖς στὰ νοσοκομεῖα τοὺς ὁποίους κανεὶς δὲν ἐπισκέπτεται, κι ἂς πηγαινοέρχονται γύρω τους καθημερινὰ ἑκατοντάδες ἄνθρωποι… Ὑπάρχουν ἀκόμη γέροντες ἀνήμποροι, παιδιὰ ἐγκαταλελειμμένα, μητέρες ἀβοήθητες… Ὅλοι ἐπαναλαμβάνουν μὲ πόνο τὸ «ἄνθρωπον οὐκ ἔχω» ὑπογραμμίζοντας τὴν διαπίστωση ὅτι ἡ μοναξιὰ ἀποτελεῖ τραγικὸ φαινόμενο τῆς ἐποχῆς μας. Καὶ εἶναι στ᾽ ἀλήθεια τραγικό, στὴν ἐποχὴ μὲ τὰ τελειότερα μέσα ἐπικοινωνίας, νὰ ὑπάρχουν ἄνθρωποι ποὺ νὰ ὑποφέρουν ἀπὸ τὴ μοναξιά. Καὶ τελικὰ ἡ μοναξιὰ δὲν εἶναι ἡ ἀπομόνωση καὶ ἡ ἐγκατάλειψη ἀλλὰ ἡ ἀπουσία τῆς ἀγάπης. Ὅταν λείπει ἡ ἀγαπη, τότε μπορεῖ νὰ ζεῖς ἀνάμεσα σὲ ἑκατομμύρια ἀνθρώπων κι ὅμως νὰ νιώθεις μόνος: νὰ μὴν ἔχεις κάποιον νὰ ἐμπιστευθεῖς, νὰ τοῦ ἀνοίξεις τὴν καρδιά σου, νὰ πεῖς τὸν πόνο σου, τὸ πρόβλημά σου…





Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κύριε, άνθρωπον ουκ έχω !

"Κύριε, δεν έχω άνθρωπο!"

Κυριακή "του παραλύτου" αύριο. Θυμόμαστε την περικοπή με τον παράλυτο που συναντά τον Χριστό και του φωνάζει:

«Άνθρωπον ουκ έχω…» 

 Το πρόβλημα που βασανίζει τον «παραλυτικό» της Βηθεσδά δεν είναι τόσο η αναπηρία, όσο η μοναξιά.

 

 

Πικρό βγαίνει τό παράπονο ἀπό τά χείλη τοῦ παραλύτου. 
"Κύριε, βρίσκομαι κατάκειτος ἐδῶ τριάντα ὀκτώ ὁλόκληρα χρόνια. Προσπαθῶ νά μπῶ στά νερά τῆς δεξαμενῆς γιά νά θεραπευθῶ, μά δέν τά καταφέρνω. Πάντοτε προλαβαίνει ἄλλος κι᾿ ἐγώ ἐξακολουθῶ νά παραμένω ἀνίατος. Μέ τόν τρόπο μου φωνάζω, ζητάω βοήθεια, ἀλλά κανείς δέν μέ ἀκούει, κανείς δέν μέ προσέχει. Οἱ φωνές μου καί ἡ κάθε μου προσπάθεια πέφτουν στό κενό".
  Ζοῦσε διπλό δράμα, τήν ἀρρώστια καί τήν περιφρόνηση, τήν ἐγκατάλειψη τοῦ κόσμου. 
Δέν εἶχε συγγενεῖς; δέν εἶχε φίλους, γνωστούς, γείτονες; Κάτι θά εἶχε. Ὅλοι ὅμως τόν ξέχασαν. Γι᾿ αὐτό εἶπε στόν Ἰησοῦ,  "Κύριε, δέν ἔχω κανέναν νά μέ βοηθήσει".
 Αὐτό εἶναι τό δράμα τοῦ σημερινοῦ ἀνθρώπου. Τό μεγαλύτερο πρόβλημα τοῦ καιροῦ μας. Νά φωνάζεις καί ἡ φωνή σου, ὁ σπαραγμός σου νά μή φτάνει στά αὐτιάκανενός, ἀλλά νά πέφτει στό κενό.
Σήμερα ἔχουμε τά τελειότερα μέσα ἐπικοινωνίας. Μικρόφωνα, μεγάφωνα, τηλέφωνα, ἀσυρμάτους, ἠλεκτρονικούς ὑπολογιστές καί τόσα ἄλλα. Ζοῦμε σέ πόλεις πολυάνθρωπες. Πετύχαμε καταπληκτικές ἐπιστημονικές προόδους. Ἔχουμε τόσα πολλά μέσα στήν διάθεσή μας, πού πρίν ἀπό λίγο καιρό  μᾶς ἦταν ἀδιανόητα. Τόσες πολλές εὐκολίες καί ὅμως ὁ ἄνθρωπος παραμένει ἀβοήθητος. Ὁ καθένας ζεῖ  μόνο γιά τόν ἑαυτό του.
Ὁ καθένας κοιτάζει νά βολευτεῖ ὁ ἴδιος, χωρίς νά ἐνδιαφέρεται γιά τόν ἄλλο.


περισσότερα...

του παραλύτου 
 
Εφέυρεση  τηλέφωνο  από  ( Γρηγόρη Κουτσοδήμα )




Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

και κάτι λίγο άσχετο τα κουνέλια μου από( Γρηγόρη Κουτσοδήμα )









ΤΕΛΟΣ!!!






Εικόνες για εφευρέσεις {από Γρηγόρη Κουτσοδήμα }








Τελευταία συνάντηση γονέων

Την Τρίτη 28/5,   στις 7μ.μ. , θα σας περιμένω για να κάνουμε την τελευταία μας συνάντηση πριν τη λήξη αυτής της σχολικής χρονιάς.

Κώστας Δημητρακόπουλος

Μαθήματα 24/5/13 για το σπίτι

Γλώσσα: Γράψαμε εργασία-παρουσίαση μιας εφεύρεσης που προετοιμάσαμε στο σπίτι (διόρθωση).
Μαθημ/κά: Να κάνεις στο κόκκινο τετράδιο τις διαιρέσεις, κάθετα, με τη δοκιμή.
3.307 : 15=
12.650 : 11=
45.832 : 17=
8.906 : 14=
Θρησκευτικά: Κεφ. 29 "πορευθείτε σε όλα τα έθνη"
Μαθαίνω την σελ. 78 και την περίληψη σε. 80
Εργασία σελ. 79 (γράφω τις σωστές προτάσεις) και σελ. 80 (βλέπω και μαθαίνω)

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Μιας και μιλήσαμε για τις εφευρέσεις, ας δούμε και κάποια αρνητικά.

Μπορείτε να βρείτε κι εσείς ή να γράψετε απόψεις για τα αρνητικά της τεχνολογίας;



"Ύμνος στον άνθρωπο"


Η ορθογραφία του αορίστου

Περισσότερα εδώ



Το 4ο μέρος του χορικού του Σοφοκλή:

«Τέχνες μαστορικές σοφίστηκε που δεν τις βάζει ο νους, 
κι όμως μια στο καλό, μια στο κακό κυλάει. 
όποιος κρατεί τον ανθρώπινο νόμο και του θεού το δίκιο, 
που όρκος το δένει φρικτός, 
πολίτης . αλήτης και φυγάς, όποιος κλωσάει τ’ άδικο, 
μακάρι και μ’ αποκοτιά, 
ποτέ σε τράπεζα κοινή ποτέ μου βούληση κοινή 
με κείνον που τέτοια τολμάει» (1994, στ.365-375, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλου)
«Τέχνες μαστορικές σοφίστηκε που δεν τις βάζει ο νους, κι όμως μια στο καλό, μια στο κακό κυλάει. όποιος κρατεί τον ανθρώπινο νόμο και του θεού το δίκιο, που όρκος το δένει φρικτός, πολίτης . αλήτης και φυγάς, όποιος κλωσάει τ’ άδικο, μακάρι και μ’ αποκοτιά, ποτέ σε τράπεζα κοινή ποτέ μου βούληση κοινή με κείνον που τέτοια τολμάει» (1994, στ.365-375, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλου)

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“:

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“: «Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος) Η φρόνηση, κατά το Σοφοκλή, εδράζεται στην εναρμόνιση των λόγων και των έργων προς τους γραπτούς νόμους της πόλης και τους άγραφους, αιώνιους νόμους της θείας κοσμικής “δίκης”, που εκδηλώνονται με την ευταξία και ευρυθμία της φύσης. Από τη συνύφανση αυτή εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία.

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο




Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“:
«Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας ,
η φρόνηση.
κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη .
 λόγια μεγάλα ξιπασιάς
με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος)

Η φρόνηση, κατά το Σοφοκλή, εδράζεται στην εναρμόνιση των λόγων και των έργων προς τους γραπτούς νόμους της πόλης και τους άγραφους, αιώνιους νόμους της θείας κοσμικής “δίκης”, που εκδηλώνονται με την ευταξία και ευρυθμία της φύσης. 
Από τη συνύφανση αυτή εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία.
«Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος)

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
«Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος)

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
«Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος)

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“:

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“:

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“:

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“: «Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος) Η φρόνηση, κατά το Σοφοκλή, εδράζεται στην εναρμόνιση των λόγων και των έργων προς τους γραπτούς νόμους της πόλης και τους άγραφους, αιώνιους νόμους της θείας κοσμικής “δίκης”, που εκδηλώνονται με την ευταξία και ευρυθμία της φύσης. Από τη συνύφανση αυτή εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία.

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“: «Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος) Η φρόνηση, κατά το Σοφοκλή, εδράζεται στην εναρμόνιση των λόγων και των έργων προς τους γραπτούς νόμους της πόλης και τους άγραφους, αιώνιους νόμους της θείας κοσμικής “δίκης”, που εκδηλώνονται με την ευταξία και ευρυθμία της φύσης. Από τη συνύφανση αυτή εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία.

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο
Χαρακτηριστικοί της πνευματικής παρακαταθήκης του Σοφοκλή είναι οι καταληκτικοί στίχοι της “Αντιγόνης“: «Μέγα καλό και πρώτο της ευτυχίας , η φρόνηση. κανείς δεν πρέπει ν’ ασεβεί στη θεία τάξη . λόγια μεγάλα ξιπασιάς με συμφορές μεγάλες πληρώνονται» (στ. 1319-1323, μετάφρ. Κ. Γεωργουσόπουλος) Η φρόνηση, κατά το Σοφοκλή, εδράζεται στην εναρμόνιση των λόγων και των έργων προς τους γραπτούς νόμους της πόλης και τους άγραφους, αιώνιους νόμους της θείας κοσμικής “δίκης”, που εκδηλώνονται με την ευταξία και ευρυθμία της φύσης. Από τη συνύφανση αυτή εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία.

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/1783, Ἀντίβαρο