Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 30/10/12

Γλώσσα: Αντ. Ορθ. η 3η παράγραφος του βιβλίου σελ. 40
Άσκηση 1.
Μαθαίνω τι λέμε ισοσύλλαβα και τι ανισισύλλαβα.
Κλίνω τα ουσιαστικά " ο ψωμάς, ο μπαμπάς, ο κανόνας"
Βιβλ. Εργ. σελ. 28 : Φτιάχνω ένα κειμενάκι για τον παγοπώλη, απαντώντας στις ερωτήσεις.

Μαθηματικά: Μαθαίνω καλά την προπαίδεια του 6-7 (και τις προηγούμενες όποιος δεν τις θυμάται καλά)
Βιβλίο Εργασιών ασκ. 2-3 και ασκηση στο κόκκινο τετράδιο.

Παιδιά σε έκτακτη ανάγκη

Ο Δημήτρης Καπάδοχος έψαξε, βρήκε και μας έστειλε να διαβάσουμε:

Η UNICEF επιταχύνει τα προγράμματά της για να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τη Συρία, έχοντας πλέον ν' αντιμετωπίσει και τον ερχομό του χειμώνα, σε μια περιοχή όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κατακόρυφα, ακόμα και κοντά στο μηδέν Κελσίου.

Περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέχρι σήμερα εντός της Συρίας, ενώ πάνω από 300.000 έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να εγγραφούν ως πρόσφυγες σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.

«Η UNICEF ετοιμάζεται να ενισχύσει τα προγράμματά της, προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες στη βόρεια Ιορδανία ν' αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα, που θα είναι ιδιαίτερα σκληρός για τα μικρότερα παιδιά»H βοήθεια της UNICEF περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζεστά ρούχα για τα παιδιά, ζεστό νερό για το ντους και σκηνές για το χειμώνα, για την προστασία των φιλικών προς τα παιδιά χώρων και των σχολείων»

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF έχει απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για νερό και υγιεινή, εκπαίδευση, υγεία και διατροφή, για τα παιδιά από τη Συρία και τις οικογένειές τους, τόσο στη Συρία όσο και στις γειτονικές χώρες

Αιθιοπία 2. Αφγανιστάν 3. Βιετνάμ 4. Βραζιλία 5. Γκάνα 7. Ζάμπια 8. Ζιμπάμπουε9. Ινδία 10. Καμπότζη 13. Νεπάλ

Το έργο μας στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των κατοίκων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Μαζί δουλεόυμε για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς απόλυτη φτώχεια, επαρκή τροφή και πόσιμο νερό, βασική εκπαίδευση, ίση αντιμετώπιση των γυναικών και των κοριτσιών, πρόσβαση σε θεραπεία από τον ιό HIV/AIDS, ασφάλεια και προστασία σε επείγουσες καταστάσεις. Η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας είναι σύνθετη κι έτσι η αντιμετώπισή μας είναι σφαιρική.

Σε όλες τις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε, προτεραιότητα μας είναι η συμμετοχή των κατοίκων ώστε τα αποτελέσματα των προγραμμάτων μας να είναι μακροπρόθεσμα και ωφέλιμα για όλους αλλά ταυτόχρονα να λειτουργούν και ως μέσο βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.

Ο υποσιτισμός και η φτώχεια

Ο Δημήτρης Καπάδοχος έψαξε, βρήκε και μας έστειλε να διαβάσουμε:


238 εκατομμύρια δολάρια χρειάζεται η UNICEF για να βοηθήσει τα παιδιά στο Σαχέλ το 2012.


Σε 8 χώρες που πλήττονται από ξηρασία στο Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική), οι σοδειές καταστράφηκαν, οι οικογένειες δεν έχουν σχεδόν τίποτα να φάνε, ένα εκατομμύριο παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό.
Είναι ασυγχώρητο να περιμένουμε να φθάσουν στα πρόθυρα του θανάτου για να τα βοηθήσουμε

.......................................................

O υποσιτισμός και η φτώχεια είναι φαινόμενα που συνδέονται μεταξύ τους.

Οι ρίζες του υποσιτισμού βρίσκονται στη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες και χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί

Στο Κέρας της Αφρικής (Ναϊρόμπι) η UNICEF έσωσε χιλιάδες ζωές παρέχοντας επείγουσα θεραπευτική διατροφή σε περισσότερα από 1.000 επισιτιστικά κέντρα που δημιούργησε.

Η μεγάλη παγκόσμια υποστήριξη, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές βροχές, βοήθησαν στο να σωθούν αμέτρητες ζωές και να αντιμετωπισθεί ο λιμός.

Η κρίση ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους



Ενώ υπάρχει αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα ένα παιδί πεθαίνει κάθε 6 δευτερόλεπτα από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα. Υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που κοιμούνται κάθε βράδυ πεινασμένοι και ο αριθμός ολοένα και μεγαλώνει. Πολλοί από αυτούς τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα που είναι ανεπαρκές σε θρεπτικά στοιχεία.



Περίπου το 70% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ζει σε αγροτικές περιοχές και εξαρτάται από τη γη, το νερό, τους σπόρους για να επιβιώσει. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε βασικές πηγές. Συχνά δεν έχουν καθόλου γη ή έχουν μόνο μικρά κομμάτια τα οποία δεν είναι ασφαλή ή εύφορα, πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν για τους απαιτούμενους σπόρους και λιπάσματα είτε δεν έχουν πρόσβαση σε νερό για το πότισμα.

Οι αιτίες που κρατούν τόσους ανθρώπους αντιμέτωπους με το πρόβλημα της πείνας έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο. Κι επομένως, μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 31/10 και την Τετάρτη 7/11 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, καθώς θα διεξαχθεί προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου στις 31/10 και εκλογή αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια στις 7/11.

Μαθήματα 29/10/12

Γλώσσα: Αντιγραφή και ορθογραφία από το ανθολόγιο στο μάθημα "Αντίσταση". Βρίσκω στο κείμενο τα συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους και τα γράφω με κεφαλαία σε χαρτί Α4.
Μαθηματικά: Επανάληψη οι προπαίδειες 2-3-4-5.
Άσκηση στο τετρ. μαθηματικών.
Ιστορία: Οι τρείς πρώτες παράγραφοι του κεφ.6.
Ερωτήσεις κατανόησης :
  • Τι λέμε πολίτευμα;
  • Πώς κυβερνούσε ο βασιλιάς;
  • Τι εννούμε αριστοκρατικό πολίτευμα;
  • Τι είναι η ολιγαρχία;
  • Ο λαός σε αυτά τα πολιτεύματα ήταν ικανοποιημένος; Γιατί;

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Μπράβο! Μπράβο!
Συγχαρητήρια παιδιά! Ήσασταν υπέροχοι και υπέροχες!!
Όποιος από τους γονείς έχει τραβήξει φωτογραφίες ας στείλει στο e-mail μου για να ανεβάσουμε εδώ μερικές!

Ελληνοϊταλικός πόλεμος


Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940
διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε τη πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολόκληρου του πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα.


Με την πτώση της Κρήτης το Μάιο του 1941, ολόκληρη η Ελλάδα βρέθηκε υπό τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων του Άξονα. Για τα επόμενα τρία χρόνια υπέστη τη σκληρή Κατοχή από τις δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Συγχρόνως, ελληνικές χερσαίες δυνάμεις και πλοία συνέχιζαν τον πόλεμο μαζί με τους Βρετανούς στη Mέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική και Ιταλία.

26 Οκτωβρίου: Γιορτάζει η πόλη μας !!

26 Οκτωβρίου: Γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος, γιορτάζει η πόλη μας.
Κέντρο των εκδηλώσεων ο ι. ναός του αγίου Δημητρίου με τις εορταστικές εκδηλώσεις "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2012". 
Εκτός από λείψανο του Αγίου μας, φιλοξενείται και λείψανο της αγίας Άννης, μητέρας της Παναγίας μας, αλλά και το Ευαγγέλιο του επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου, που μαρτύρησε στη Σμύρνη το 1922.



















Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 24/10/12

Από το Ανθολόγιο σελ. 104.
Αντιγραφή και ορθογραφία: σελ. 104 από "Τότε αντελήφθηκα" ως "δε θυμώνει πια".
- Βρες τα ρήματα στον Ενεστώτα και γράψε τα στο τετράδιο μαζί με το υποκείμενό τους (ακόμα και αν εννοείται).
Εργασίες 2-3.
Αύριο θα έρθουμε σχολείο στις 8.15 πμ για να αρχίσει η γιορτή στις 8.30πμ.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 23/10/12

Γλώσσα: σελ. 50.  Γράφω την επόμενη ημέρα στο ημερολόγιο του στρατιώτη.
Γράφω στο τετράδιο τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι στρατιώτες μας.
Συμπληρώνω το διάλογο στις γελοιογραφίες.

Δες την παρουσίαση καθώς και αυτές προηγούμενων αναρτήσεων και μάθε περισσότερα για το ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40.


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Σοφία Βέμπο

Μπορείς να βρεις ποια ήτανε;


Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940





Δες σε 8 μέρη το ντοκιμαντέρ από το Nathional Geographic



Το ξυπόλυτο τάγμα




Το «Ξυπόλητο Τάγμα» είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα, απ’ αυτά τα ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα και οι μαυραγορίτες. Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες.
Τα παιδιά του «Ξυπόλυτου Τάγματος» έμειναν στην ιστορία σαν «σαλταδόροι». Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.
Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, βρισκόταν στην Αμερική ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Νίκος Κατσιώτης, ο οποίος συζητώντας με τον Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) του διηγήθηκε πως την ημέρα που η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την απελευθέρωσή της, τον Νοέμβριο του 1944, στο τέλος της διαδήλωσης ακολουθούσε ένα τσούρμο από κουρελήδες πιτσιρικάδες οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Ξυπόλητο Τάγμα». Η διήγηση του Νίκου Κατσιώτη, συγκλόνισε τον Τάλλας κι αποφάσισε να κάνει το «Ξυπόλητο Τάγμα» ταινία. Το 1952, ο Γκρεγκ Τάλλας έρχεται στην Ελλάδα και με την περιορισμένη οικονομική υποστήριξη ενός άλλου Ελληνοαμερικανού, ξενοδόχου στο Λος Άντζελες, του Πέτρου Μπουντούρη, άρχισε να γυρίζει την ταινία « Το Ξυπόλητο Τάγμα». Ο Νίκος Κατσιώτης έγραψε το σενάριο, ενώ την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (η πρώτη του για κινηματογραφική ταινία), με εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (υπό την διεύθυνση τού ιδίου). Η θαυμάσια φωτογραφία ήταν του Μιχάλη Γαζιάδη.


Μαθήματα 22/10/12

Δεν έχουμε Αντγραφή . και ορθ.
Τα πράσινα τετρ. έμειναν στο σχολείο.
Γλώσσα. Στη σελ. 49 να κάνεις την 1η 3η και 4η εργασία.
Η 5η εργασία: να μαζέψετε αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά αυτών των ημερών και να κάνουμε ένα κολλάζ την ερχόμενη Δευτέρα.
Μαθηματικά: Λύνω κάθετα στο κόκκινο τετράδιο τις πράξεις που έχει "ο Λαμπάκης" στο Βιβλ. Εργασιών (λεπτό) σελ. 23 ενότητα 8.
Λόγω της προετοιμασίας για την γιορτή δεν εχει γίνει το μάθημα της ιστορίας.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 19/10

Γλώσσα: ανθολόγιο σελ. 99.
Αντ. και ορθ.  σελ. 101
Ερωτησεις: Ψαξε βρες άλλους τρόπους που "πολέμησαν" οι πιτσιρίκοι.
Νομίζεις η συγγραφέας διηγείται προσωπική της εμπειρία; γιατί;
Μαθηματικά: αφαιρέσεις στο τετράδιο.
Θρησκευτικά:
Ποιους λέμε προφήτες;
Γράψε μερικούς.
Βρες γιατι ονομάζουμε τον πρ. Ησαΐα 5ο ευαγγελιστή.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 18/10/12

Γλώσσα:
Αντιγραφή και ορθ.  σελ. 39, "το νερό στο χριστιανισμό" οι 2 πρώτοι παράγραφοι"
σελ. 38 ασκ. 6 και σελ. 39 ασκ. 1 το τρίτο υποερώτημα.
Μαθηματικά, οι πράξεις στο τετράδιο.

Η γιορτή θα γίνει την Πέμπτη 25/10 στις 08.30 το πρωί.
Τα παιδιά θα φορούν ασπρο πουκάμισο ή μπλούζα και μπλε ή μαύρο παντελόνι ή φούστα.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 17/10/12

Μαθηματικά: Βιβλίο εργασιών σελ. 22, ασκ. 1-2-3
Παρακαλώ να μάθουν όλοι καλά το ρόλο τους γιατί αύριο στο 1ο 2ωρο θα γίνει γενική πρόβα της γιορτής,  μαζί με το Δ2.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ποτάμι - Εκβολές


Μαθήματα 16/10/12

Γλώσσα:
  • Σελ. 36 μαθαίνω τι είναι παρομοίωση (διαβάζω τα 3 πλαίσια)
  • Όπως είναι γραμμένο το ρήμα "κυλάω" (πινακάκι με 2 τύπους ενεστώτα και παρατατικού ενεργ. φωνής) κλίνω στο τετράδιό μου τα ρήματα "μιλάω" και "ζητάω" .
  • Αντιγραφή και ορθ. : (σελ. 35) οι τελευταίες σειρές του ποιήματος, από "Μα πιο ευτυχισμένος..." έως το τέλος.
  •  Βιβλ. εργασιών σελ. 24, ασκ. 2-3-4.
Ιστορία: Μαθαίνω το υπόλοιπο μάθημα.  Παρατήρησε στο χάρτη (σελ. 17) προς τα που μετακινήθηκαν οι Έλληνες αυτή τη φορά και γράψε στο τετράδιό σου 2-3 από τις νέες πόλεις που ιδρύθηκαν σε κάθε περιοχή (π.χ. νότια Ιταλία, Εύξεινος Πόντος κ.λ.π.)
(Δες την παρουσίαση στο προηγούμενο μάθημα ιστορίας)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φτιάξε ραβδόγραμμα

 Έστω ότι ρώτησες τους συμμαθητές σου, "ποιο είναι το αγαπημένο τους γλυκό".
Οι είκοσι δώσανε τις εξής απαντήσεις:

9 το παγωτό
5 η σοκολατίνα
2 η κρεμ καραμελέ
3 το γαλακτομπούρεκο
1 το προφιτερόλ

Φτιάξε το ραβδόγραμμα. Μπορείς;;


Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 15/10/12

Για αύριο Τρίτη έχουμε τις υπόλοιπες εργασίες από το βιβλιο εργασιών στα μαθηματικά σελ. 20-21. Επίσης την ορθογραφία από την Πέμπτη και να μάθουμε καλά ότι έχουμε για τη γιορτή.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το κατηγορούμενο

Κατηγορούμενο


Υποκείμενο (Υ) Ρήμα (Ρ) Κατηγορούμενο (Κ)
Ποιος κάνει κάτι; Τι κάνει; Τι είδους είναι το υποκείμενο;
Ποιος παθαίνει κάτι; Τι παθαίνει; Ποια ιδιότητα έχει;

Ποιος βρίσκεται σε μια κατάσταση;

Π.χ Η κοπέλα έγινε γιατρός (ουσιαστικό)
Το ρούχο φαίνεται καθαρό (επίθετο)
Ο πίνακας είναι γραμμένος (μετοχή)
Κατηγορούμενο είναι η λέξη που δίνει μια ιδιότητα στο υποκείμενο του ρήματος.
Το κατηγορούμενο μπορεί να είναι ουσιαστικό, επίθετο ή μετοχή και βρίσκεται στην ίδια πτώση με το υποκείμενο του ρήματος, δηλ στην ονομαστική, σε αντίθεση με το αντικείμενο ενός ρήματος που βρίσκεται σε πτώση αιτιατική.
Δεν μπορούμε να σχηματίσουμε προτάσεις που να έχουν τη μορφή Υποκείμενο – Ρήμα – Κατηγορούμενο, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ρήμα. Υπάρχει μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία ρημάτων, τα συνδετικά, τα οποία δε δέχονται αντικείμενο αλλά κατηγορούμενο. Αυτά τα ρήματα είναι: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, λέγομαι, θεωρούμαι, καλούμαι, ονομάζομαι, αποδεικνύομαι ,εκλέγομαι, μοιάζω, γεννιέμαι κ.α



Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 12/10/12

Μαθηματικά: σελ. 22-23 εργ. 3-4-5-6
Ιστορία: Μαθαίνω τη σελ. 17 μόνο. Στο βιβλ. εργασιών άσκηση 3 σελ. 10.
Προσπαθώ να ζωγραφίσω μια πόλη-κράτος.

Εικόνες από πόλεις-κράτη

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

11/10/12

Κατηγορούμενο λέμε μια λέξη ή φράση που φανερώνει μια ιδιότητα ή ένα χαρακτηριστικό που έχει το Υποκείμενο.
Κατηγορούμενο παίρνουν τα ρήματα: είμαι, γίνομαι, φαίνομαι, εμφανίζομαι, παρουσιάζομαι, λέγομαι, εκλέγομαι κ.ά.
π.χ. Η Άννα είναι μαθήτρια.
Ο Γιώργος είναι ο καλύτερός μου φίλος.

Μαθαίνω τί λέμε κατηγορούμενο. Διαβάζω και τις σελίδες του βιβλίου της Γλώσσας 33-34.
Κάνω την άσκηση 3 σελ. 34
Αντιγρ. και ορθ. στη σελ. 35 "Με το μακρύ μου κορμί ... κυλάω" (10 στίχοι)
Βιβλ. Εργ. σελ. 21 ασκ. 1

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για τη γιορτή της 28ης Οκτ. θα χρειαστούμε 1 ή 2 "γερμανούς στρατιώτες".
Παρακαλώ πολύ ενημερώστε με αν κάποιος μπορεί να βρεί ανάλογα ρούχα, καπέλο (κράνος;;) κλπ.

Μαθήματα 10/10/12

Κάνε εξάσκηση στα μαθηματικά και ... στα αγγλικά.

Μπορείς να φτιάξεις ένα αγγείο της γεωμετρικής εποχής;

1. Γράψε τον κύκλο του νερού.
2. Βρες στο κείμενο πώς χρησιμοποιούμε το νερό.
3. Αντιγραφή και ορθογραφία η προτελευταία παράγραφος.
4. Ανάγνωση πολλές φορές το κείμενο.

Πολύ καλή ανάγνωση ~ προς το παρόν~ το κειμενάκι για την 28 Οκτ.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

9/10/12

Σήμερα επισκεφθήκαμε το "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ" .
Ζωγραφίσαμε το δικό μας πιάτο με αρχαϊκά σχέδια. Είδαμε και μιλήσαμε για την τέχνη των γεωμετρικών χρόνων. Για τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, τον Όμηρο και τα έργα του και τους θεούς του Ολύμπου.
Ήταν μια καλή επανάληψη για το αυριανό επαναληπτικό.





...και φυσικά δουλέψαμε όλοι. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε ΟΛΟΙ !!



Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 8/10/12

Μετά την επίσκεψη θα κάνουμε πρόβα τραγουδια για τη γιορτή της 28ης Οκτ.
Ακόμα θα συνεχίσουμε στα μαθηματικά το 6ο μάθημα.

Θρησκευτικά (για την Παρασκευή):
 "μικροί δημοσιογράφοι" Ερώτηση σελ. 14. Ποια η προσφορά της ενορίας; (Μπορώ να περάσω από την ενορία μου και να ρωτήσω για το έργο που γίνεται)
"Συνοδοιπόροι στο δρόμο του Χριστού": σελ. 14. Φτιάχνουμε τον κουμπαρά της τάξης, συζητούμε πώς θα τον ενισχύουμε, για να προσφέρουμε κι εμείς όπως μπορούμε στους συνανθρώπους μας.

Ερωτήσεις ιστορίας Α' επαν.



1η ενότητα: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (8ος αι. – 11ος αι.)

  1. Ποια ήταν η πορεία που ακολούθησαν οι Δωριείς;
  2. Πού εγκαταστάθηκαν;
  3. Ποιες ήταν οι συνέπειες της εγκατάστασης των Δωριέων στην Πελοπόννησο;
  4. Για ποιους λόγους αναγκάστηκαν τα ελληνικά φύλα να μεταναστεύσουν;
  5. Ποια ήταν η μετακίνηση των Αιολέων;
  6. Ποια ήταν η μετακίνηση των Ιώνων;
  7. Ποια ήταν η μετακίνηση των Δωριέων;
  8. Πώς κράτησαν την ελληνική τους ταυτότητα στα μέρη που πήγαν;
  9. Ποιοι ήταν οι ραψωδοί;
  10. Ποια ήταν του έργα του Όμηρου και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους;
  11. Ποιοι ήταν οι 12 θεοί του Ολύμπου; 
  12. Τι έτρωγαν και τι έπιναν;
  13. Γιατί η τέχνη αυτής της εποχής ονομάστηκε γεωμετρική; 
  14. Ποιές χρήσεις είχαν τα διάφορα αγγεία;
  15. Τι ήταν ο αμφορέας; ο κρατήρας; η λήκυθος; το πινάκιο;
  16. Πώς ξεκίνησε και από πού το ελληνικό αλφάβητο;
  17. Πώς έγραφαν στην αρχή; 

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 5/10/12

Γλώσσα: Τη Δευτέρα (1η ώρα) θα γράψουμε επαναληπτικό. Διαβάζουμε τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της ενότητας, δηλαδή:
  • κλίση και χρον. αντικατάσταση στον ενεστώτα, παρατατικό και εξακ. μελλοντα ενεργητικής φωνής
  • αλφαβητική σειρά λέξεων
  • λέξεις συνθετες με δισ- και δυσ-
  • αναγνώριση σε κείμενο άρθρων, ουσιαστικών, επιθέτων και ρημάτων
  • αναγνώριση υποκειμένου και αντικειμένου σε πρόταση
Δόθηκε φυλλάδιο στα μαθηματικά, με επαναληπτικές ασκησεις της Γ' τάξης.

Την Τετάρτη θα γράψουμε επαναληπτικό στην ιστορία. (θα δωθούν ενδεικτικές ερωτήσεις)

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σύγκριση του φοινικικού και του ελληνικού αλφαβήτου

Τα «Φοινικικά» γράμματα

Ονομάζουμε «φοινικικά» γράμματα (Φοινικήια γράμματα στην αρχαία ιωνική διάλεκτο) τα ελληνικά κεφαλαία, γιατί ο Ηρόδοτος (Ιστορία 5, 58) αποδίδει την εφεύρεσή τους στους Φοίνικες. Πρόκειται για τη σημιτική γραφή που υιοθέτησαν οι Έλληνες γύρω στο 10ο π.Χ. αι.
Η ανακάλυψη του αλφαβήτου είναι σπουδαία όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και για την ιστορία του πολιτισμού γενικά. Τα αλφάβητα που χρησιμοποιούμε και χρησιμοποιήσαμε για να καταγράψουμε τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ιδιαίτερα το λατινικό και το κυριλλικό, αποτελούν προσαρμογές του ελληνικού αλφάβητου. Και οι περισσότερες γλώσσες γράφονται ή μπορούν να γραφούν με το λατινικό αλφάβητο.
Η επινόηση του αλφάβητου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Σημιτών και των Ελλήνων. Οι πρώτοι επινόησαν γράμματα, για να δηλώσουν τα σύμφωνα, γιατί στις σημιτικές γλώσσες η δήλωση των συμφώνων, που αποτελούνται από τη ρίζα και το νόημα, αρκεί για την κατανόηση του γραπτού μηνύματος. Έδωσαν σ' αυτά τα γράμματα «κύρια ονόματα» που διατηρούνται ακόμα. Όμως δεν μπόρεσαν να εκφράσουν την αφηρημένη έννοια του φωνήματος με τις δύο εκδοχές, το σύμφωνο και το φωνήεν.
Η δημιουργία των φωνηέντων, ή μάλλον η χρήση ορισμένων γραμμάτων για τη δήλωση των φωνηέντων, η οποία ήταν απαραίτητη για την προσαρμογή των σημιτικών γραμμάτων στην Ελληνική, πρέπει να έγινε γύρω στο 10ο π.Χ. αι. Οι πιο παλιές πηγές, που περιέχουν ελληνικό αλφάβητο (επιγραφή του αγγείου του Διπύλου), χρονολογούνται γύρω στο 720 π.Χ.
Για να δηλώσουν τα φωνήεντα οι Έλληνες χρησιμοποίησαν σύμφωνα του σημιτικού αλφαβήτου που δεν υπήρχαν στην Ελληνική. Έτσι, το σύμφωνο alef, που δήλωνε απλά το άνοιγμα του στόματος, έγινε ένα φωνήεν (α) με το όνομα άλφα. .........
Το Άλφα ονομάζεται έτσι, γιατί το σχήμα του γράμματος θυμίζει το σχήμα μιας κεφαλής βοδιού και γιατί η λέξη alef, που σημαίνει «βόδι», στη σημιτική γλώσσα των Χαναναίων αρχίζει από «Α».
Το Η, το heth του σημιτικού αλφάβητου, δήλωνε την αρχική δάσυνση στο δυτικό ελληνικό αλφάβητο που είχε μεταδοθεί στους Λατίνους, - είναι το γαλλικό h, το λεγόμενο «δασύ». Εφόσον η δάσυνση στην αρχή μιας λέξης είχε εκλείψει στην ιωνική διάλεκτο, το γράμμα ήταν διαθέσιμο για να δηλώσει το μακρό ανοιχτό (e). Όταν το 403 υιοθετήθηκε το ιωνικό αλφάβητο και για την καταγραφή της αττικής διαλέκτου, χρειάστηκε ένα σημείο για την αρχική δάσυνση που υπήρχε πάντα σ' αυτή. Η αριστερή πλευρά του Η χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει τη δάσυνση (δασεία), ενώ η δεξιά πλευρά χρησίμευε, από τον 3ο αι. π.Χ., για να δείξει την απουσία δάσυνσης (ψιλή).
Τα σημερινά ονόματα ορισμένων φωνηέντων αντιστοιχούν μερικές φορές σε αρχαίες προφορές. Το έψιλον (ε ψιλόν) επιτρέπει ακόμα τη διάκριση στις δύο καταγραφές του φθόγγου (ε), ανάλογα αν γράφεται με ένα ή δύο γράμματα (ε, αι). Αλλά το ύψιλον, (ü ψιλόν), μας παραπέμπει σε μια εποχή, πριν από τον 9ο μ.Χ. αι., όπου τα δύο (ü), και το υ και το οι, συγχέονταν το ένα με το άλλο, διακρίνονταν όμως από τα (i).



Μάθημα 4/10/12

Προσοχή! Αύριο Παρασκευή 6ωρο. Σχολάμε 1.15 μ.μ.

Γλώσσα:Γράψαμε έκθεση. Σπίτι: Φυλλάδιο εργασιών.
Ορθογραφία
ορεινός, ταπεινός, φωτεινός, υγιεινός, σκοτεινός, κοινός, φτηνός, υπεύθυνος, ανεύθυνος, επικίνδυνος


Ιστορία: 
Προσπαθώ να απαντήσω και σ' αυτές τις ερωτήσεις:
(Αριστερό κλικ για να δω καλύτερα την εικόνα με τις ερωτήσεις.)

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μελέτη πεδίου

Σήμερα πήγαμε στο πάρκο του Ασυρμάτου για να κάνουμε "μελέτη πεδίου" και να γνωρίσουμε τι λέμε "οικοσύστημα".

Χωρισμένοι σε ομάδες, ανακαλύψαμε έμβια και άβια στο οικοσύστημα του πάρκου.






Συζητήσαμε και βγάλαμε συμπεράσματα .

 Παίξαμε, διασκεδάσαμε και κουρασμένοι γυρίσαμε στο σχολείο.

Μαθήματα 3/10/12

Γλώσσα: κλίνω τα ρήματα νομίζω, σκάβω, φυτεύω
Αντιγραφή και ορθ.: Από το βιβλίο της μελέτης π. σελ. 60 "Όλα τα φυτά ... οικοσύστημα."
Μελέτη Περιβ/ντος: Διαβάζω σελ. 61 "αξίζει να διαβάσουμε" και μαθαίνω καλά την 1η παράγραφο.


Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 2/10/12

Γλώσσα: Αντιγραφή και ορθογραφία από το βιβλίο σελ.24, "Έχουμε φτιάξει, όμως ... κομματάκι."
Β. Εργασιών: σελ. 17 άσκηση 3.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αύριο και μεθαύριο θα σχολάσουμε στο 7ωρο 14.00'.

Το σχολείο μας !!!


 

Το σχολείο μας ! Γράψε ένα σχόλιο αν θέλεις.

Μια παλιά μαθήτρια, η κα Μαρία Σακελλία, γράφει για το 5ο Δημοτικό:

...κι εμείς γράψαμε...



Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012
« Γράφω για το σχολείο μου»
 Το σχολείο μου είναι το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται στην οδό Ξάνθης, στον αριθμό 48.
   Είναι μεγάλο, διώροφο, με πολλά παράθυρα και πολύχρωμες κουρτίνες. Είναι άσπρο και κίτρινο και στην κορφή του ανεμίζει η ελληνική σημαία.
    Είναι φτιαγμένο με κομμάτια τσιμέντο που ενώνονται με δοκάρια.
    Η αυλή έχει πολλά παρτέρια με δεντράκια και άλλα φυτά. Εκεί είναι το νηπιαγωγείο με την αμμοδόχο. Το σχολείο μου έχει δύο προαύλια. Στο μπροστινό παίζουν οι μικρές τάξεις, ενώ πίσω που είναι τα γήπεδα, οι μεγάλες.
   Έχει δώδεκα αίθουσες. Στο ισόγειο είναι η πρώτη τάξη και η αίθουσα τελετών.  Στον α’ όροφο είναι η Β’, η Γ’ και η τάξη μου. Το Δ1’. Στον β’ όροφο είναι το Δ2’, οι Ε’ και ΣΤ’ τάξη.
         Το σημερινό κτήριο κατασκευάστηκε το 1981. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργούσε σε νοικιασμένα σπίτια ή μαγαζιά. Το κυρίως κτήριο βρισκόταν στη γωνία των οδών Ηλείας και Πλαστήρα.
   Τότε η περιοχή ήταν χωράφια με σταύλους, ζώα και δέντρα . Τα παιδιά έπαιζαν εκεί ένα σωρό παιχνίδια.       
      Αισθάνομαι πολύ ωραία που έμαθα για το σχολείο μου.
Το αγαπώ γιατί εκεί μαθαίνω τόσα όμορφα πράγματα.
 

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα 1/10/12

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!


Μαθηματικά: Μαθαίνω τα πολύγωνα. Κάνε την άσκηση που έγραψες στο κόκκινο τετράδιο.
(Με το χαρακάκι μου φτιάχνω διάφορα πολύγωνα. Σε ένα φύλλο Α4 φτιάχνω διάφορα πολύγωνα.
Τα χωρίζω σε μικρότερα και τα χρωματίζω. Δες και σελ. 16 του βιβλίου.)

Κατέβασε και δες την παρουσίαση για να καταλάβεις καλύτερα τα πολύγωνα. (Ψάξε στο φάκελο με τις λήψεις)

Θρησκευτικά: "Πού οδηγεί ο δρόμος;"
Στη σελ. 12, διαβάζω το ποιήμα του Ζαχαρία Παπαντωνίου "το ευλογημένο καράβι" και απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις στο τετρ. εργασιών.




Ερωτήσεις:
-Βρες τους συμβολισμούς.

  1. Ποιον ή τι νομίζεις ότι εννοεί ο ποιητής ότι είναι σαν το καράβι;
  2. Ποιο είναι το ταξίδι του;
  3. Ποια είναι τα κύματα και οι άνεμοι;
  4. Γιατί το καράβι του ποιήματος δε φοβάται τη φουρτούνα;