Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ





«Βάδιζε με τον Αστέρα -λέει ο Άγιος Γρηγόριος -
φέρε δώρα με τους μάγους...

δόξασε με τους ποιμένες,
αγάλλου με τους αγγέλους,
για να γίνει μια η χαρά των ουρανίων και των επιγείων».

Ζήσε και νιώσε τα Χριστούγεννα,
πίσω απ’ τα φανταχτερά στολίδια και τα εκτυφλωτικά φώτα.
 Κι ας γίνει η καρδιά μας «φάτνη ταπεινή»  όπως μας προτρέπει ο Κωστής Παλαμάς,  γιατί τα Χριστούγεννα,
«ο Θεός μας πλησιάζει για να τον πλησιάσουμε,
 μας αγαπά για να τον αγαπήσουμε,
 γίνεται σαν κι εμάς για να γίνουμε σαν κι Αυτόν,
 έρχεται στη γη για να πάμε στον ουρανό».



Εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ο νεογέννητος Χριστός να χαρίζει σε όλους
 ΥΓΕΙΑ - ΑΓΑΠΗ - ΕΙΡΗΝΗ 
και κάθε χαρά και ευλογία.

                                     
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

 Υλικά
  • 1 πακέτο πτι-μπερ
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2-3 κουταλιές σούπας κακάο
  • λίγο κονιάκ (ή άλλο ποτό)
  • τρούφα για το τύλιγμα (ή καρύδα, ή κακάο, η ξηρούς καρπούς, ή ό,τι άλλο θελετε)
Εκτέλεση
  • Σπάμε σε μπολ τα μπισκότα με το χέρι σε κομμάτια (οχι σκόνη σε μίξερ)
  • Βάζουμε το κακάο
  • Προσθέτουμε το κονιάκ
  • Προσθετουμε το ζαχαρούχο. Κρατάμε 1-2 κουταλιές στην άκρη για να μη γίνει πολύ αραιό το μίγμα. Αν το βάλουμε όλο το ζαχαρούχο, θέλει 2-3 μπισκότα ακόμα
  • Με βρεγμένα χέρια πλάθουμε τρουφάκια
  • Τα τυλίγω σε τρούφα (ή ό,τι άλλο θέλουμε)
Αν αφήσουμε το μίγμα για λίγη ώρα και πλάσουμε αργότερα, πλάθεται πιο εύκολα.

Γιορτή στην τάξη

Αύριο Παρασκευή, περιμένουμε τους γονείς να περάσουμε μαζί την τελευταία μέρα αυτής της χρονιάς στις 10 και τέταρτο το πρωί, στην τάξη μας!

  Αν κάποιος έφτιαξε κανένα μελομακαρονο, ας φέρει να δοκιμάσουμε!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Υλικά που θα χρειαστούμε για την Παρασκευή

Για να φτιάξουμε χιονόμπαλα.

Υλικά :
Ένα βάζο (από μαρμελάδα, μέλι κλπ) από 10-15 εκ. διάφανο και χωρίς ετικέτα
Μια πλαστελίνη ασπρη ή πρασινη ή καφέ.
Αγιοβασιλάκια, δεντράκια, ζωάκια, χιονάνθρωποι κλπ που βάζουμε πάνω από τούρτες. Να χωρούν μέσα στο βάζο.

Τρουφάκια
Υλικά:
    Κάθε ομάδα κάνει τα δικά της τρουφάκια, οπότε χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά για κάθε ομάδα.
  • 1 πακέτο πτι-μπερ
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2-3 κουταλιές σούπας κακάο
  • λίγο κονιάκ (ή άλλο ποτό)
  • τρούφα για το τύλιγμα (ή καρύδα, ή κακάο, η ξηρούς καρπούς, ή ό,τι άλλο θελετε)

 
    Οπότε αφού η κάθε ομάδα έχει 5 παιδιά, το ένα θα φέρει 1 πακέτο πτι μπερ, το άλλο 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα 400γρ (397ml το μικρό κουτάκι), το άλλο τρούφα (υπάρχει κουτάκι με 4 βαζάκια διάφορα χρώματα τρούφας γύρω στα 2 ευρώ), το άλλο καρύδα και το άλλο ένα μπολ για να κάνουμε το μίγμα.
  Το κακάο και βάσεις για τα τρουφάκια θα φέρει η Νεφέλη.
Οδηγίες θα δωθούν στους μαθητες,

Μαθήματα 19/12/12

Μαθηματικά : Το μάθημα 17. Καθώς το επόμενο θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, να κάνετε όλες τις ασκήσεις του βιβλίου εργασιών κεφ. 17 και θα δωθούν λίγες ακόμα με κλάσματα και δεκαδικούς.

Ιστορία:

Μην ξεχάσετε, ως την Παρασκευή το γράμμα στο φίλο σας στην Κύπρο.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ : ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Οι Κολόνιες (Κεφαλλονιά)


Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς το βράδυ οι κάτοικοι του νησιού γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου κατεβαίνουν στο δρόμο ,κρατώντας μπουκάλια με κολόνια, και ραίνουν ο ένας τον άλλο τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και μ’ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς» και η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσουν είναι «Καλή αποκοπή» ,δηλαδήμε το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο.

Ποδαρικό στην Αμοργό


Στην Αμοργό, όποιος κάνει ποδαρικό,δηλ. όποιος μπαίνει πρώτος στο σπίτι, κρατά μια εικόνα και λέει: «Μέσα καλό, όξω κακό». Μετά ,ρίχνει ένα ρόδι με το συμβολισμό ότι όπως χύνονται έξω τα σπόρια έτσι να ξεχειλίσει το σπίτι από ευτυχία και πλούτη. Κατόπιν, τρώνε όλοι λίγο μέλι.
                                                                                                                                
Βαγγέλης

Το σπάσιμο του ροδιού (Πελοπόννησος)


Το πρωί της Πρωτοχρονιας, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας- δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του- και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι . Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι, πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει και να πετάχνουν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: « Με υγεία με ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες να είναι οι λίρες μας κάθε χρονιά».Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν αν είναι τραγανές και κόκκινες. Όσο γερές και όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
                                                     
     Στεφανία


      

Το έθιμο της Φωτιάς των Χριστουγέννων…”Κόλιντε”

                                 
Λέγεται ότι το έθιμο συμβολίζει τη Γέννηση του Χριστού και συγκεκριμένα τον τρόπο πού ζεσταίνονταν οι ποιμένες έν αναμονή της Γέννησης του Θεανθρώπου, γύρω από μια μεγάλη φωτιά.
Άλλη εκδοχή, η οποία στηρίζει την αποψή της στην λέξη “Κόλιαμ” που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει σφάζω, αναφέρει ότι το έθιμο έχει σχέση ακόμη και με την Σφαγή των νεογνών από τον Ηρώδη όταν αυτός έψαχνε τον Χριστό. Οι Χριστιανοί, στα κατοπινά βέβαια χρόνια, για να υπενθυμίσουν την αποτυχία της επιχείρησης σφαγής γιόρταζαν την ημέρα αυτή με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς.
Η γιορτή αυτή συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όταν η εκκλησία, θεωρώντας τα έθιμα αυτά ειδωλολατρικά στην ΣΤ’ οικουμενική Σύνοδο το 680 μ.Χ. κατάφερε να τους αλλάξει χαρακτήρα , προσδίδοντας σ΄αυτά χριστιανικό νόημα και περιεχόμενο, ταυτίζοντας τα με την υπαρκτή εκδοχή της Γέννησης του Χριστού.
Ρίζες του εθίμου δύναται να προέρχονται και από την Αρχαία Ελλάδα, από τις γιορτές πού πραγματοποιούνταν για να τιμήσουν τον αήττητο Θεό Ήλιο ( 25 Δεκεμβρίου ).Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Δεκέμβρης ήταν ο Μήνας που συν έπεφτε με το χειμερινό Ηλιοστάσιο ( 22 Δεκέμβρη ) , την Μεγαλύτερη Νύχτα και την μικρότερη μέρα του Χρόνου. Θεωρώντας τον Θεό Ήλιο « αδύναμο » την ημέρα αυτή, άναβαν φωτιές για να τον Δυναμώσουν.
Άλλη εκδοχή του εθίμου θέλει η φωτιά του Κόλιντε να έχει σχέση και με τους Καλικάντζαρους δεδομένου ότι το εορταστικό αυτό δωδεκαήμερο, τις νύχτες κυκλοφορούν οι Καλικάντζαροι. Κατά τη φαντασία των ανθρώπων, οι καλικάντζαροι, είναι μικρά μαύρα ανθρωποειδή πλάσματα που παριστάνουν τα κακά πνεύματα και ενοχλούν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι για να τα απομακρύνουν χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα,ένα εκ των οποίων είναι η φωτιά γιατί όπως λένε οι θρύλοι, οι καλικάντζαροι τη φοβούνται.
Άλλοι πίστευαν ακόμη πως η φωτιά θα έφερνε τύχη και γαλήνη στην οικογένειά τους.
                          
Γιάννης

Η ζύμη στην Κρήτη


Σε χωριά της Επαρχίας Αμαρίου, στην Κρήτη, τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων βάζανε λίγη κοινή ζύμη σε ένα πιάτο και κάποια στιγμή, ενώ βεγγερίζανε (ξενυχτούσαν συζητώντας) περιμένοντας, η ζύμη ανέβαινε και γινόταν προζύμι. Τότε, κατά την πίστη των ανθρώπων, ήταν η ώρα που γεννιέται ο Χριστός (ο Χριστός γεννιέται και ανασταίνεται κάθε χρόνο, γιατί για την Εκκλησία ο χρόνος έχει άλλους συμβολισμούς).

Τα καρύδια στην Ήπειρο


Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παίζουν τα «καρύδια».Το παιχνίδι είναι ομαδικό και παίζεται ως εξής:
    Κάποιο παιδί χαράζει με ένα ξυλαράκι στο χώμα μια ευθεία γραμμή.Πάνω σε αυτή την ευθεία γραμμή κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Μετά ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρων από τη γραμμή, σειρά καρυδιών, σκυφτός με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, σημαδεύει κάποιο από τη σειρά των καρυδιών. Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίχτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να κερδιθούν όλα τα καρύδια.
                                                                                                                         Αναστασία Κ. - Νεφέλη

Το χριστόψωμο


Είναι το «ψωμί του Χριστού» που το φτάχνει την Παραμονή των Χριστουγέννωνη νοικοκυρά του σπιτιού.

Χριστουγεννιάτικο καράβι

 
Σε κάποια νησιά, συνηθίζεται αντί για Χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίζουν ένα καράβι, θέλοντας να τονίσουν τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα μας η θάλασσα.

 

 

Τα κάλαντα


Τα παιδιά λένε τα κάλαντα την Παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Χριστογεννιάτικα γλυκά


Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις Παραμονές των Χριστουγέννων σπιτικούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μπακλαβά.Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν το νεογέννητο Χριστό.
                                                                                                                  Αναστασία Π.

Το Πάντρεμα της φωτιάς


Την παραμονή των Χριστουγέννων σε πολλά μέρη της Ελλάδας «παντρεύουν» τη φωτιά. Παίρνουν, δηλαδή, ένα κλαδί με θηλυκό όνομα, π.χ. κερασιά, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα. Τα αγκαθωτά δέντρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμόνια όντα, όπως τους καλικάτζαρους.

Το Χριστόψωμο


Το Χριστόψωμο ή χριστουγεννιάτικο ψωμί ή ψωμί του Χριστού ή Σταυροί ή βλάχες, αλλά και άλλα ονόματα, αποτελεί το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων.
                                                                    Κωνσταντίνος

 

Η γουρουνοχαρά (Θεσσαλία)


Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντη μέχρι τα ξημερόματαγια να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα. 3-4 συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια μέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. 5-6 άνδρες, εκτός των παιδιών, που είχαν ηλικία πολλές φορές 20-25 ετών. Επειδή, όμως, η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’αυτό κα η ημέρα αυτή ονομάστηκε «γουρουνοχαρά ή γρουνοχαρά».
                                                                                                                        Νεφέλη

Ο Ιησούς διωκόμενος καταφεύγει στην Αίγυπτο

Ἦταν νύχτα! Στήν Βηθλεέμ, τήν πόλη αὐτή τῆς Ἰουδαίας, ἐπικρατοῦσε ἡσυχία. Τά σπιτάκια της
ὅλα κλεισμένα καί οἱ κάτοικοι κοιμοῦνταν ἥσυχοι. Ἀκούγονταν μόνο τά σφυρίγματα τῶν ποιμένων, πού ἔβοσκαν τά πρόβατά τους ἔξω ἀπό τήν πόλη, στούς γύρω λόφους. Μαζί μέ τά σφυρίγματα
ἀκούγονταν καί τά κουδούνια τῶν προβάτων. Κάπουκάπου σκόρπαγε τόν ὡραῖο της ἦχο, ἡ φλογέρα κάποιου βοσκοῦ, ἐνῶ ὅταν αὐτή σταματοῦσε ἀκούγονταν τά γαυγίσματα τῶν σκύλων, πού ἔμεναν ἄγρυπνοι γιά νά φυλάξουν τά πρόβατα ἀπό τούς λύκους.
Σέ ἕνα ἀπό τά σπιτάκια τῆς Βηθλεέμ κοιμόταν ἥσυχα ἕνα μικρό παιδάκι, ὁ Ἰησοῦς, ὁ Υἱός τοῦ
Θεοῦ! Κοντά του ἡ ἁγία Θεοτόκος καί στό διπλανό δωμάτιο ὁ Ἰωσήφ, ὁ προστάτης τῆς Παναγίας.
Ξαφνικά, ἐνῶ ὁ Ἰωσήφ κοιμόταν εἶδε ἕνα ὄνειρο! Τοῦ παρουσιάστηκε κάποιος ἄγγελος καί τοῦ εἶπε:
« Ἰωσήφ, ἀπόγονε τοῦ Δαυίδ, μή χάνεις καθόλου καιρό. Σήκω ἀμέσως καί πάρε τήν παρθένο Μαρία καί τόν μικρό Ἰησοῦ καί φύγετε γιά τήν Αἴγυπτο. Γιατί ὁ βασιλιάς Ἡρώδης θά ψάξει νά βρεῖ τόν Χριστό, γιά νά Τόν σκοτώσει». Αὐτά εἶπε ὁ ἄγγελος κι ἔγινε ἄφαντος. Ὁ Ἰωσήφ σηκώθηκε ἀμέσως ντύθηκε βιαστικά, ξύπνησε τήν Παναγία καί τῆς εἶπε σιγανά: « Σήκω γρήγορα καί ἑτοιμάσου νά φύγουμε πρίν ξημερώσει….
Ἄγγελος τοῦ Θεοῦ μοῦ εἶπε αὐτή τή στιγμή ὅτι κινδυνεύει ἀπό τόν Ἡρώδη ἡ ζωή τοῦ Χριστοῦ καί πρέπει νά φύγουμε γιά τήν Αἴγυπτο……..Δέν πρέπει νά χάσουμε οὔτε στιγμή…..
Ἀμέσως ἡ Θεοτόκος σηκώθηκε καί ἄρχισαν καί οἱ δύο τήν ἑτοιμασία γιά τό ταξίδι. Ἔπρεπε νά
πάρουν μαζί ὅλα τά φτωχικά πράγματά τους γιατί θά πήγαιναν σέ ξένη χώρα, στήν ὀποία δέν εἶχαν
συγγενεῖς καί φίλους, καί δέν ἤξεραν πόσο καιρό θά ἔμεναν ἐκεῖ. Ἀφοῦ τά ἑτοίμασαν, τά φόρτωσαν πάνω στό γαϊδουράκι καί κάθησε πάνω σ’ αὐτό ἡ Παναγία, κρατῶντας στήν ἀγκαλιά της τόν μικρό Χριστό.
Ἔκαναν τήν προσευχή τους καί ζήτησαν τήν προστασία τοῦ Θεοῦ. Ἀμέσως μετά ξεκίνησαν μέσα στό
σκοτάδι τῆς νύχτας.

Ταξίδευαν πολλές ἡμέρες! Κόπος ἀλλά καί φόβος μεγάλος! Φοβόνταν μήπως ὁ Ἡρώδης τούς
προλάβει ἢ μήπως στείλει στρατιῶτες νά τούς συλλάβουν. Ὅταν ἄκουγαν νά ἔρχονται πίσω τους
ταξιδιῶτες τρόμαζαν καί ἡ Παναγία ἔσφιγγε μέ φόβο στήν ἀγκαλιά της τόν Χριστό. Πόσες φορές δέν
ἄλλαξαν δρόμο, δέν πέρασαν ἀπό ἄγρια μονοπάτια, γιά μεγαλύτερη ἀσφάλεια!
Παρ’ ὅλα αὐτά εἶχαν τήν ἐλπίδα ὅτι ὁ Θεός ἦταν παντοδύναμος προστάτης τους!
Ὅταν ἔφτασαν στήν Αἴγυπτο, ἦταν πιά ἀσφαλεῖς ἀπ’ τόν Ἡρώδη! Βέβαια ἀντιμετώπιζαν
προβλήματα ἀπό τούς Αἰγυπτίους, λόγω τῆς ἑβραϊκής τους καταγωγῆς καί λόγω τοῦ ὅτι ὁ Ἰωσήφ ἔπρεπε νά βρεῖ μιά δουλειά, πάνω στήν τέχνη του, γιά νά βγάζει τά ἔξοδα τῆς οἰκογενείας! Ὅλα ὅμως τά ὑπέφεραν μέ πίστη καί γενναιότητα καί δόξαζαν τόν Θεό!
Ὕστερα ἀπό κάμποσο καιρό πέθανε ὁ σκληρός ἐκεῖνος βασιλιάς Ἡρώδης. Ἄγγελος Κυρίου τότε
φανερώθηκε στόν Ἰωσήφ καί τοῦ είπε: «Τώρα εἶναι πλέον καιρός νά γυρίσετε στήν πατρίδα σας. Ὁ
Ἡρώδης πέθανε καί θά μπορέσετε νά ζήσετε ἥρεμοι καί εἰρηνικοί»!
Ἡ Παναγία καί ὁ Ἰωσήφ χάρηκαν τόσο πολύ μέ αὐτή τήν καλή εἴδηση! Ὅσο φόβο καί λύπη
δοκίμασαν τότε πού ἔφυγαν ἀπό τήν Βηθλεέμ, τόση χαρά καί εὐχαρίστηση γέμισαν τήν ὥρα πού
ξεκίνησαν γιά τήν ἀγαπημένη τους πατρίδα.



Παρουσίαση του μαθήματος συνοπτικά.

Σελίδα 98 του βιβλίου. Κανουμε την πρώτη εργασία της διπλανής σελίδας 99.

μαθηματικά

Προσοχή!

Να διαβάσετε και να επαναλάβετε πολλές φορές τα δυο φυλλάδια στα μαθηματικά, με τα κλάσματα και τη μετατροπή δεκαδικών κλασμάτων σε δεκαδικούς αριθμούς.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση

Την Τρίτη 18/12 και ώρα 13.15' θα δωθεί η βαθμολογία α' τριμήνου.

Μαθήματα 13/12/12

Γλώσσα: Εξακολουθητικοί χρόνοι παθητικής φωνής.
Ενεστώτας - Παρατατικός - Εξακολουθ. Μέλλοντας
Μαθαίνω καλά τις καταλήξεις (σελ. 18 Β)
Προσέχω ότι σε -ε- τελειώνουν μόνο οι καταλήξεις α' και β' προσώπου πληθυντικού (εμείς - εσείς).
Εργασίες 3-4 στο βιβλίο και 2-3-4 στο Εργασιών.
Ακόμα κλίνω (ακριβώς όπως στο πινακάκι  το ρήμα "κάθομαι") τα ρήματα φαίνομαι και γίνομαι.

Θρησκευτικά:  Διαβάζω τις 2 πρώτες παραγράφους του μαθήματος 35 σελ. 98.

Σαν επανάληψη του τελευταίου μαθήματος δες και εδώ.

"Ο αδελφός της Ασπασίας"



"Ο αδελφός της Ασπασίας"


Μια ιστορία ...όπως την βλέπει ο καθένας!


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παρακολουθείτε τη σελίδα "συνεργασία με άλλα σχολεία" και δείτε τι κάνουν ή τι στέλνουν τα σχολεία συνεργάτες μας.

Ακόμα:  Φέρνουμε ως την Παρασκευή, δύο (ή και περισσότερα)
 έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα
 για να φτιάξουμε παρουσίαση και να δείξουμε τι κανουμε στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα.

ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΔΕΚΑΔΙΚΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΙΚΟΥΣ
  • Οι δεκαδικοί αριθμοί χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να εκφράσουμε με ακρίβεια κάποιες μετρήσεις μεγεθών που είναι μικρότερα από την ακέραιη μονάδα.
Π. χ. 2,4 €, 0,23 μ., 2,234 κιλά κ. ά.
  • Οι δεκαδικοί αριθμοί αποτελούνται από ένα ακέραιο και ένα δεκαδικό μέρος που χωρίζονται με την υποδιαστολή(,) 

3 , 25
ΑΣΚΗΣΗ


  • Οι δεκαδικοί γίνονται από την επανάληψη των δεκαδικών μονάδων δηλ. ο αριθμός 0,3 γίνεται από την επανάληψη της δεκαδικής μονάδας ένα δέκατο 3 φορές
Π. χ. 0,1+0,1+0,1=0,3

  • Για να διαβάσουμε ένα δεκαδικό αριθμό διαβάζουμε πρώτα όλο το ακέραιο μέρος του αριθμού λέμε "και" και μετά όλο το δεκαδικό μέρος με το όνομα του τελευταίου δεκαδικού ψηφίου
Π. χ. 3,26 διαβάζεται 3 ακέραιος και 26 εκατοστά
2,135 διαβάζεται 2 ακέραιος και 135 χιλιοστά
Όταν ο ακέραιος είναι 0 τότε δε διαβάζεται
Π. χ. 0,345 διαβάζεται 345 χιλιοστά

Για να γράψουμε ένα δεκαδικό αριθμό προσέχουμε:
Αν ακούμε ότι ο δεκαδικός αριθμός έχει δέκατα, τότε το δεκαδικό μέρος έχει ένα ψηφίο, αν ακούμε εκατοστά έχει δύο και χιλιοστά τρία.
Π. χ. ο αριθμός έξι και πέντε χιλιοστά γράφεται 6,005, ο αριθμός έξι και πέντε δέκατα 6,5 και ο αριθμός έξι και πέντε εκατοστά 6,05
Όταν στο δεκαδικό μέρος δεν έχουμε ακέραιες μονάδες βάζουμε το 0
Π. χ. ο αριθμός πέντε εκατοστά γράφεται 0,05 κ. ο. κ. 

  • Η αξία ενός δεκαδικού αριθμού δεν αλλάζει, αν στο τέλος του προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε όσα μηδενικά θέλουμε.
Π. χ. 0,3=0,30=0,300 κ. ο. κ. 
  •  Κάθε ακέραιο μπορούμε να τον μετατρέψουμε σε δεκαδικό αν βάλουμε στο τέλος του υποδιαστολή και προσθέσουμε όσα μηδενικά θέλουμε(συνήθως βάζουμε δύο)
Π. χ. 23 = 23,00
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την ακέραιη μονάδα με 10 δέκατα ή 100 εκατοστά
Π. χ. 10 Χ 1/10 ή 10 Χ 0,10 = 1
100 Χ 1/100 ή 100 Χ 0,01= 1
  • Οι δεκαδικοί αριθμοί είναι δυνατόν να γραφτούν και ως κλάσματα όπως και αντίθετα. Για να γράψουμε ένα δεκαδικό αριθμό ως δεκαδικό κλάσμα, γράφουμε όλο τον αριθμό, χωρίς την υποδιαστολή στην θέση του αριθμητή και παρονομαστή γράφουμε το 1 με τόσα μηδενικά όσα και τα δεκαδικά ψηφία του αριθμού
Π. χ. 0,4 = 4/10
0.04 = 4/100
0,004 = 4/1000
1,2 = 12/10
  • Το αντίθετο κάνουμε όταν θέλουμε να μετατρέψουμε δεκαδικό κλάσμα σε δεκαδικό αριθμό. Γράφουμε μόνο τον αριθμητή του και χωρίζουμε με υποδιαστολή τόσα δεκαδικά ψηφία όσα μηδενικά έχει ο παρονομαστής(συμπληρώνουμε με 0 όσα ψηφία λείπουν)
Π. χ. 6/10 = 0,6   
6/100 = 0,06
6/1000 = 0,006
12/10 = 1,2
48/1000 = 0,048

Γράψε κάποιο δεκαδικό κλάσμα και δες τη μορφή που παίρνει (δεκαδικός αριθμός) όταν πατάς το "calculate"


Γράψε και εδώ έναν δεκαδικό και δες πώς μετατρέπεται σε κλάσμα (χρησιμοποίησε την (.) για υποδιαστολή)

Οπτικοποίηση μετατροπής δεκαδικού σε κλάσμα

Ταίριαξε δεκαδικούς και κλάσματα και αποκάλυψε το παζλ
 
ΚΛΙΚ


 (πηγή: http://egpaid.blogspot.com/)


Δες ακόμα στα παρακάτω:



Μαθήματα 12/12/12

Ζητώ συγγνώμη που λόγω φόρτου εργασίας, τις δύο τελευταίες ημέρες δεν έβαλα ανάρτηση με τα μαθήματα.

Παρουσίαση ιστορίας: Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη.

Σπάρτη: Η ζωή στην πόλη



Γλώσσα: Οαδελφός της Ασπασίας. Ερωτήσεις 1-2 του βιβλίου. Ορθογραφία σελ. 16.


Εργασιών, σελ. 60 εργασία 1. Περιγράφουμε το γεγονός όπως καθορίστηκε στην κάθε ομάδα (άλλη ως ο μπαμπάς, άλλη. ως η μαμά, άλλη όπως το βλέπετε εσείς).


Μαθηματικά, επειδή βλέπω δυσκολία στην κατανόηση των δεκαδικών, κάνουμε επανάληψη από την Γ' τάξη τα κλάσματα και τα δεκαδικά κλάσματα.

 


Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα 10/12/12

Μάθαμε τους συνοπτικούς και εξακολουθητικούς χρόνους του ρήματος και τη λειτουργία τους μέσα στο λόγο.
Διευκρινίζουμε: Προσοχή στη διαφορά Αορίστου και Παρατατικού για το παρελθόν, εξακολουθητικού και συνοπτικού μέλλοντα για το μέλλον.
Ο Αόριστος και ο συνοπτικός μέλλοντας αναφέρονται στην πράξη που φανερώνει το ρήμα, αν έγινε ή θα γίνει, χωρίς να ενδιαφέρει όμως η διάρκειά της. Έχουν το ίδιο θέμα (διάβασ-α, θα διαβάσ-ω).

Ο Παρατατικός και ο εξακολουθητικός μέλλοντας δείχνουν ότι η πράξη είχε ή θα έχει διάρκεια. Έχουν το ίδιο θέμα με τον ενεστώτα ( διάβαζ-α, θα διαβάζ-ω).

Κλίνω όπως το πινακάκι της σελ.  14 Β, τα ρήματα χτυπώ και γυρίζω στον αόριστο και το συνοπτικό μέλλοντα. Χωρίζω με χρωματιστό μολύβι τις καταλήξεις.

Ασκηση 6 σελ. 14Β και αντιγραφή-ορθογραφία από το κείμενο.

Μαθηματικά: Είδαμε τους δεκαδικούς αριθμούς ως μέρος μιας μονάδας (μάθημα 15) εργασία 1-2-3

Επίσκεψη σε "παιδικό χωριό ΣΟΣ"

Το Σάββατο πήγαμε επίσκεψη στο "παιδικό χωριό ΣΟΣ".
Πιστεύω περάσαμε πολύ ωραία, παρά τον κρύο καιρό και την αλλαγή του προγράμματος.
Η συμμετοχή των παιδιών και των γονιών ήταν αξιέπαινη και συγκινητική (μαζί με τα παιδιά, ήμαστε 41 άτομα).
Ευχαριστώ πολύ όσους μπόρεσαν να έρθουν, αλλά και όσους δεν είχαν τελικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν, ενώ το επιθυμούσαν.

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός σας με  δεσμεύει για επόμενες δράσεις, που ήδη κάποιες από αυτές συζητήσαμε.
Ευχαριστώ πολύ και πάλι!!!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα 7/12/12

Γλώσσα: Σελ.10 Β, το κείμενο. Αντιγραφή και ορθογραφία σελ.11 Β.
Άσκηση 1 και 3 καθώς και την άσκηση 3 στο εργασιών.

Μιλήσαμε για τον Οδυσσέα Ελύτη.
Εργασία: Διάβασε κι άλλα ποιήματά του και βρες συνθετες λέξεις που χρησιμοποιεί. (τρελοβάπορο...)
Ποιήματά του μπορείς να βρεις κι εδώ ....
ΠΕΡΙ ΓΡΑΦΗΣ: Ελύτης Οδυσσέας: Ήλιος, Πέτρες & Θάλασσα Με ...Λέξεις
 

Θρησκευτικά: Μαθαίνω τους 12 Μαθητές του Χριστού.
Ερώτηση:

Χωριά ΣΟΣ

http://www.sos-villages.gr/

Πώς μπορώ να βοηθήσω ;





ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ στις 9.00 το πρωί ξεκινάμε!!

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα 5/12/12

Για την επίσκεψη του Σαββάτου.
Κατόπιν επικοινωνίας μου είπαν ότι εκτός όσων είπαμε να προσφερουμε, υπάρχει ανάγκη για νωπά τρόφιμα. Φρούτα λαχανικά τυρί ζαμπον για τοστ , τυρί φέτα κ.α.
Νομίζω ότι μπορούμε (όποιος μπορεί), π.χ.  να πάρουμε την Παρασκευή από τη λαϊκή λίγες μπανάνες, μήλα ίσως λαχανικά...

Μελέτη:  το κεφάλαιο 1 "Το σώμα μας" δραστηριότητα 2 και 4.
 Για το σπίτι να ξέρουν σελ. 104 δρ. 2 και σελ. 106 το κείμενο κάτω από το σκελετό και τα ονόματα των διαφόρων οστών. (Πώς είναι τα οστά; Τι ρόλο παίζουν τα οστά στο σώμα μας; )

Ο σκελετός

Οδυσσέας Ελύτης

Γράψε στο τετράδιό σου ένα ποιήμα του Οδυσσέα Ελύτη:


Ποιήματα


Η ποδηλάτισσα από τη συλλογή Τα ρω του Έρωτα


Το δρόμο πλάι στη θάλασσα
περπάτησα που 'κανε κάθε
μέρα η ποδηλάτισσα.

Βρήκα τα φρούτα που 'χε
στο πανέρι της, το δαχτυλίδι
που 'πεσε απ' το χέρι της.

Βρήκα το κουδουνάκι και το
σάλι της, τις ρόδες,
το τιμόνι, το πεντάλι της.

Βρήκα τη ζώνη της, βρήκα σε
μιαν άκρη, μια πέτρα διάφανη
που 'μοιαζε με δάκρυ.

Τα μάζεψα ένα ένα και τα
κράτησα κι έλεγα πού 'ναι
πού 'ναι η ποδηλάτισσα.

Την είδα να περνά πάνω
απ' τα κύματα, την άλλη μέρα
πάνω από τα μνήματα.

Την τρίτη νύχτωσ' έχασα
τ' αχνάρια της, στους ουρανούς
 
άναψαν τα φανάρια της.

Το τρελοβάπορο 

Από τη συλλογή Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας

Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά
κι αρχίζει τις μανούβρες "βίρα μαινα"

Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ τις δυό μεριές

Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ' όνειρο
κι έχει λόστρομο αθώο, ναύτη πονειρό.

Απο τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς,
βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς.

Ελα Χριστέ και Κύριε, λέω κι απορώ,
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο,

Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπετναους τους αλλάξαμε

Κατακλεισμούς ποτέ δε λογαριάσαμε,
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε,

Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινο τον Ηλιο τον Ηλιάτορα!

Η Μάγια

από τη συλλογή Τα ρω του Έρωτα


Η Πούλια πόχει εφτά παιδιά
μέσ' απ' τους ουρανούς περνά.
Κάποτε λίγο σταματά
στο φτωχικό μου και κοιτά.

-Γεια σας τι κάνετε; Καλά;
-Καλά. Πώς είναι τα παιδιά;
-Τι να σας πω εκεί ψηλά τα
τρώει τ' αγιάζι κι η ερημιά.

-Γι αυτό πικραίνεσαι κυρά,
δε μου τα φέρνεις εδωνά;
-Ευχαριστώ μα 'ναι πολλά
θα σου τη φάνε τη σοδειά.

-Δώσε μου καν την πιο μικρή
τη Μάγια την αστραφτερή.
-Πάρ' την κι έχε λοιπόν στο νου
πως θά 'σαι ο άντρας τ' ουρανού.

Λάμπουνε γύρω τα βουνά,
τα χέρια μου βγάνουν φωτιά.
Κι η Πούλια πόχει εφτά παιδιά
φεύγει και μ' αποχαιρετά.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Προσοχή, ανακοίνωση!!

Παρακαλώ πολύ, να απαντήσουν ΟΛΟΙ οι γονείς για την επίσκεψη το Σάββατο στη Βάρη, στο πρόχειρο τετράδιο των παιδιών,
ΝΑΙ ή ΟΧΙ και (αν ΝΑΙ ) πόσα άτομα.

Η μετάβασή μας θα γίνει ΔΩΡΕΑΝ, καθώς θα πάμε τελικά με λεωφορείο του Δήμου.
Θα φύγουμε στις 9 το πρωί και το μεσημεράκι, υπολογίζω ως τις 2, ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε επιστρέψει. Αν ο καιρός επιτρέπει και τελειώσουμε νωρίς, θα πάμε για ένα καφεδάκι στη Βάρκιζα.

Ετοιμάζουμε για να προσφέρουμε στα παιδιά του χωρίου, ρούχαπαπούτσια, παιχνίδιαβιβλία και ότι άλλο δε χρειαζόμαστε, σε καλή κατάσταση. Αύριο θα επικοινωνήσω πάλι με την υπεύθυνη, όπου θα μου πει και τι άλλο μπορούμε να προσφέρουμε.

Μαθήματα 3/12/12

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Επαναληπτικό Γλώσσας

Διαβάζω:
Προστακτική: ορθογραφία των καταλήξεων -ιστε, -ήστε, -είτε (σελ. Β 82)
Εγκλίσεις: Μετατρέπω προτάσεις οριστικής σε υποτακτική και προστακτική.
Ορθογραφία των λέξεων της ασκησης 1 (σελ.Ε 55)
Απλές, σύνθετες και επαυξημένες προτάσεις
Κλίση ενεστώτα, παρατατικού, εξακ. μέλλοντα ενεργητικής φωνής
κλίση του ουσιαστικού "ο άνθρωπος".
Απλές, Σύνθετες και Ελλειπτικές προτάσεις.
(Στην αναφορά σελίδων, το γράμμα Β θα σημαίνει σελίδες του βιβλίου, ενώ το γράμμα Ε σελίδες του βιβλίου Εργασιών  π.χ. Β 85 ή Ε 54)

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση 30/11/12

Για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο θα κάνουμε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα :

«Τα Χριστούγεννα μας φέρνουν πιο κοντά».

 Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος φτιάξαμε κάρτες που θα στείλουμε σε 13 άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και την Κύπρο με ευχές.
Ακόμα προγραμματίζεται για το επόμενο Σάββατο 8 Δεκεμβρίου επίσκεψη στο παιδικό χωριό ΣΟΣ στη Βάρη.
Στην επίσκεψη θα έρθουν γονείς και αδελφάκια που επιθυμούν.
Παρακαλώ πολύ να μου δηλώσετε συμμετοχή πόσα άτομα θα έρθουν από κάθε οικογένεια ως την ΤΡΙΤΗ το πρωί.
Θα πάμε με πούλμαν και με εισιτήριο 2-3 € το άτομο (αναλόγως της συμμετοχής).
Θα φύγουμε στις 9 το πρωί και θα επιστρέψουμε το μεσημέρι.