Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Στολίζουμε το δέντρο μας!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στολίζουμε το δέντρο της τάξης μας και λέμε ΕΠΙΣΗΜΑ πια,

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

"Σκέψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου"

"Σκέψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου"


Κάθε εθνική γιορτή έχει τα δικά της ιδιαίτερα μηνύματα. Σε όλες όμως τις εθνικές γιορτές και επετείους, το κοινό μήνυμα είναι ένα:
ΑΓΩΝΑΣ!
Αγώνας, αντίσταση στον εχθρό που μας  πολεμά . Είτε εξωτερικό εχθρό, είτε εχθρό εσωτερικό. Αγώνας ακόμα και ενάντια στον ίδιο τον κακό εαυτό μας. Κι αυτός είναι ο δυσκολότερος και πιο αιματηρός αγώνας.
Σε έναν αγώνα ο καθένας έχει το δικό του μετερίζι, το δικό του, προσωπικό μέτωπο του αγώνα.
Θυμηθείτε το ΄40.
Άλλοι πολεμούσαν, άλλοι κουβαλούσαν εφόδια, άλλοι περιποιούνταν τους τραυματίες. Άλλοι έπλεκαν και συγκέντρωναν ρούχα ή τρόφιμα.
Στο Πολυτεχνείο. Άλλοι ήταν μέσα, στα κάγκελα. Άλλοι αγωνίζονταν απ΄έξω. Άλλοι στο σταθμό, άλλος έτσι εδώ, άλλος αλλιώς εκεί.
Σ΄έναν αγώνα όλοι χρειάζονται. Και αν δεν βοηθήσουν όλοι, νίκη δεν έρχεται.
Νίκες δεν γίνονται μόνο με τους πολεμιστές.  
Και ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ.
Άλλοτε ο αγώνας είναι για τον τόπο, για τη γη μας, άλλοτε όμως είναι αγώνας για δικαιώματα, αξίες, ιδανικά.
Αγώνας για ελευθερία, για δημοκρατία, για ισότητα και αξιοκρατία.
Γι αυτό ο αγώνας για μας τους Έλληνες, έχει μόνο αρχή, και δεν έχει ποτέ τέλος.
Αν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, αν επαναπαυθούμε, χαθήκαμε.
Τότε έρχεται η κρίση. Έρχεται ο εχθρός και σε πιάνει στον ύπνο.
Σαν τους Τρώες, όταν πίστεψαν ότι τελείωσε ο πόλεμος στην Τροία, όταν πίστεψαν ότι νίκησαν και έφεραν τον Δούρειο Ίππο στην πόλη τους.
 Σκεφτείτε λίγο την αντιπαραβολή και βγάλτε συμπεράσματα.
Στη θάλασσα όσο κολυμπάει κανείς είναι ζωντανός και μένει στην επιφάνεια.
Αν σταματήσει να κολυμπά, θα βουλιάξει στον πάτο. Και η ζωή είναι θάλασσα. Και η ζωή είναι αγώνας
Το δικό μου μήνυμα λοιπόν στην επέτειο αυτή του Πολυτεχνείου είναι ΑΓΩΝΑΣ.
Αγώνας συνεχής, αγώνας χωρίς τέλος. Για να κρατάμε ότι ιδανικό με αίμα κερδίσαμε και για να μπορούμε κάθε φορά να σηκωνόμαστε και "λίγο ψηλότερα".
Από το "Πνευματικό εμβατήριο",  Άγγελος Σικελιανός

...νὰ ποὺ ἡ ψυχή μου ἐσκλήρυνεν,
ἐσκλήρυνε καὶ μπαίνει ἀκέρια πιὰ μέσα στὴ λάσπη
καὶ μέσ᾿ τὸ αἷμα Σου, νὰ πλάσῃ τὴ νέα καρδιὰ
ποὺ χρειάζεται στὸ νιό Σου ἀγώνα, Ἑλλάδα.
Τὴ νέα καρδιὰ ποὺ κιόλας ἔκλεισα στὰ στήθη
καὶ κράζω σήμερα μ᾿ αὐτὴ πρὸς τοὺς συντρόφους ὅλους.

Ὀμπρὸς βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα,
ὀμπρός, βοηθᾶτε νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο.
Τί, Ἰδέτε· ἐκόλλησεν ἡ ρόδα του βαθειὰ στὴ λάσπη,
κι ἄ, ἰδέτε χώθηκε τ᾿ ἀξόνι του βαθειὰ μέσ᾿ τὸ αἷμα.
Ὀμπρός, παιδιά, καὶ δὲ βολεῖ μονάχος ν᾿ ἀνέβῃ ὁ ἥλιος,
σπρῶχτε μὲ γόνα καὶ μὲ στῆθος νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὴ λάσπη,
σπρῶχτε μὲ στῆθος καὶ μὲ γόνα νὰ τὸν βγάλουμε ἀπ᾿ τὸ γαῖμα.
Δέστε, ἀκουμπᾶμε ἀπάνω τοῦ ὁμοαίματοι ἀδελφοί του.
Ὀμπρός, ἀδέλφια, καὶ μᾶς ἔζωσε μὲ τὴ φωτιά του,
ὀμπρός, ὀμπρὸς κι ἡ φλόγα του μᾶς τύλιξε ἀδελφοί μου.

"Σκέψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου".
Κωστής Δημητρακόπουλος, 16 Νοεμβρίου 2018

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Επίσκεψη στο ΊΔΡΥΜΑ ΜΕΊΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΎ

http://www.tholos254.gr/gr/index.html


Ελάτε να ταξιδέψουμε στην ιστορία μας.
Κυριακή 21 Οκτωβρίου. 
Δύο συνεχόμενες προβολές 45' η καθεμία.  
Αγία Σοφία και Η Αθήνα του Περικλή. 
Συνάντηση στις 3.30 μμ στο Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς. 
Μπορείτε να δείτε τη μια  προβολή ή και τις δύο.
Όποιος δεν έχει μέσο να έρθει επικοινωνεί μαζί μου.
Αν θέλετε να πάμε μαζί συνάντηση στις 3μμ στην πλατεία εξω απο το κοιμητήριο της πόλης μας.



Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

1η Οκτωβρίου: Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς













1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς




Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σε μια χώρα ηλικιωμένων μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς το 2050 προβλέπεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών θα είναι περισσότερα από τρία εκατομμύρια και θα αντιπροσωπεύουν το 1/3 του πληθυσμού! Τα απογοητευτικά στοιχεία δημοσίευσε η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων που είναι σημερα 1η Οκτωβρίου.
Δυσοίωνα και απολύτως απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.
Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.


Σύμφωνα με την έρευνα της Γηριατρικής Εταιρείας, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς συνεχώς από το 2011 και μετά, όταν και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9%) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Γερμανία και την Πορτογαλία (8,5%).
Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,30, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1,49. Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.
Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9?) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4?) και την Πορτογαλία (8,5?). Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050. Εξάλλου, υπολογίζεται ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούνται θα έχουν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.
Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία αύξηση μόλις 22% του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 0-64 ετών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε 3-3,7 εκατομμύρια.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 20,7% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού! Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη. Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο, αναλογία που αποτελεί τη δυσάρεστη πραγματικότητα για την πατρίδα μας σήμερα! Το πρόβλημα αυτό είναι γενικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από τα 61 έτη το 2013 στα 64,9 έτη το 2020, τα 65,9 έτη το 2030 και τα 67,5 έτη το 2060 για τους άνδρες και αντίστοιχα για τις γυναίκες τα 61,2, 64,8, 65,5 και 67,1 έτη.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου 17,2% της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Εξάλλου, δεδομένα από την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Help Age International του 2015 για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και κατατάσσει τη χώρα μας στην 79η θέση μεταξύ 96 χωρών, όσον αφορά στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία, κάτω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική!
Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ηλικίας 60 ετών είναι 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία τα 17,4 έτη, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνια νοσηρότητα στην ηλικία των 65 ετών, το 2011 ήταν 8,0 έτη για τους άνδρες και 7,7 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας μείωση από το έτος 2005 κατά -0,6 έτη και -1,1 έτη, για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.
Υγεία και τρίτη ηλικία
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου.
· Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 20,7% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία.
· Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.
· Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
· Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.
· Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία.
· Συννοσηρότητα: Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους.
· Πολυφαρμακία: Το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας, που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, τονίζει ότι θα πρέπει όλοι μαζί, κράτος, φορείς, κοινωνία, ΜΚΟ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργικά, ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη φροντίδα και τη στοργή που τους αξίζει.
«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον» προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018



Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη





Η Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη ζούσαν στην Ιταλία και μαρτύρησαν για τη χριστιανική τους πίστη επί ρωμαίου αυτοκράτορος Αδριανού (117-138).

Απολυτίκια

Ως ελαία κατάκαρπος ανεβλάστησας εν ταις αυλαίς του Κυρίου, Σοφία μάρτυς σεμνή και προσήγαγες Χριστώ καρπόν ηδύτατον τους της νηδύος σου βλαστούς, δι’ αγώνων ευαγών, Αγάπην τε και Ελπίδα συν τη θεόφρονι Πίστει· μεθ’ ων δυσώπει υπέρ πάντων ημών.
Εν ταις μάρτυσι λάμπεις Σοφία ένδοξε, και στεφάνοις της νίκης περι­κοσμείσαι λαμπροίς· δι᾿ ο εν ύμνοις και ωδαίς ευφημούμεν σε, ότι θυγάτρια σεμνά τω μαρτυρίω οδηγείς, Αγάπην, Πίστιν, Ελπίδα· μεθ᾿ ω μη παύση πρεσβεύειν, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Τα μαθήματά μας για την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γλώσσα

Τ. Γλωσσικών ασκήσεων και γραπτής έκφρασης τις ασκήσεις.


Μαθηματικά

Βιβλίο μαθητή   Σελίδα  10 μαθαίνω  το μοβ  .
Αντιγραφή στο Τ. Μαθηματικών σελίδα 14 βιβλίο μαθητή 
το δεύτερο και το τρίτο κουτάκι


Αγγλικά

Student's book σελίδα  3 τις δύο τελευταίες ασκήσεις.



Ιστορία

 Μαθαίνω το υπόλοιπο μάθημα .



Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Γεωγραφία Στ

ιστορία Στ

Ιστορία Στ

Φυσική Στ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Χοροί από χώρες της Ευρώπης

Μαθαίνουμε ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ; Είναι πολύ εύκολο!!



Και κάτι από Πορτογαλία;


Και ας "ανηφορήσουμε" στην κεντρική Ευρώπη με ένα βαλσάκι.


Θέλετε να μάθετε να το χορεύετε;;


Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Τα μαθήματά μας για την Τετάρτη 24-5-2018


Γλώσσα 

Το φυλλάδιο και αντιγραφή στο βιβλίο μαθητή σελ.62 την τελευταία πρόταση από την πρώτη παράγραφο.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τα μαθήματά μας για Πέμπτη 26 Απριλίου

Γλώσσα 

Το φυλλάδιο, αντιγραφή και ορθογραφία.

Υ.Γ. Αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου πάμε εκδρομή στο πρόγραμμα "HELLO KIDS" που θα κάνουμε βιτρό.Δεν φέρνουμε τσάντες.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Τα μαθήματά μας για την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Γλώσσα 

Αντιγραφή και το φυλλάδιο

Υ.Γ.Αύριο έχουμε την εκδρομή. Θα γυρίσουμε νωρίς οπότε θα φέρουμε τσάντες και θα κάνουμε τα μαθήματα.😀😉

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Τα μαθήματά μας για την Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Γλώσσα

Το φυλλάδιο.
---------------------------------------------------------------------------------
Υ.Γ. Όσοι δεν έφεραν το φυλλάδιο που μας είχε βάλει η κυρία για τις διακοπές του Πάσχα να το φέρουν .

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Πασχαλινό



Στο  στερνό  το  ξεψύχημα  δειλινού  μυρωμένου
Κάποια  ρόδα  μαραίνονται,  κάποια  ρόδα  πεθαίνουν.
 Κι΄ένα  ρόδο  σκορπίζοντας  τ’ ανοιχτά  πέταλά  του
Κάποιο  φύλλο  που  τού  ’μεινε  για  στερνό  στολισμά  του
το  τινάζει  και  κείνο  και  το  ρίχνει  μπροστά  του
στο  κρυστάλλινο  φλοίσβισμα  τ’ αρυακιού του  δροσάτου.



 -Πού  τραβάς  ανθοπέταλο  τη  ζωή  σου  να  σβήσεις;
-Πάω  να  φέρω  την  άνοιξη  σ’ ένα  κόσμο  άλλης  ζήσης
Μες στης  γης  τα  κατάβαθα  τον  Απρίλη  θα  φέρω,
θα  σκορπίσω  το  μήνυμα  μιας  αλήθειας  που  ξέρω.

Μιας  αλήθειας  το  κήρυγμα  το  τρανό  θα  κηρύξω
και  θα  πω  την  Ανάσταση  στους  νεκρούς  που  θα  σμίξω.




 Γ. Βερίτης

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η Άκρα Ταπείνωση

Η Μ. Εβδομάδα - ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι Μεγάλη Εβδομάδα;

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!

Πώς βιώνεται ο λειτουργικός χρόνος τη Μεγάλη εβδομάδα;

Η Εκκλησία από την μεγάλη της φιλανθρωπία, για να μπορέσουν όσο είναι δυνατόν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, επέτρεψε από την αρχή της Μ. Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).


 Τι τελείται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας;

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ):
 
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αύριο είναι η παράσταση του ΣΤ1 και ΣΤ2 για την 25η Μαρτίου

Σήμερα αφήσαμε τις τσάντες στο σχολείο 

Την Κυριακή στις 11:00 είναι η παρέλαση. Τα κορίτσια φοράνε μπλε , μαύρη ή τζιν φούστα , άσπρο πουκάμισο , καλσόν στο χρώμα του δέρματος και μαύρα παπούτσια. Τα αγόρια φοράνε μπλε , μαύρο ή τζιν παντελόνι με άσπρο πουκάμισο χωρίς στάμπα.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ



Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τον ιστοχώρο:

«www.exploringbyzantium.gr» που υλοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μία ψηφιακή πύλη (portal), μέσω της οποίας παρέχονται στους διαδικτυακούς επισκέπτες της Ψηφιακές Διαδραστικές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Προβολής για τον βυζαντινό πολιτισμό.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018