Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΓΑΣΙΑ 4 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ


Το κοινωνικό πρόβλημα της ξενοφοβίας»
Ξενοφοβία  είναι έντονη αντιπάθεια που φτάνει στην απέχθεια και το μίσος προς τους ξένους. Η ξενοφοβία αφορά τους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να ζήσουν καλύτερα, οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη πατρίδα τους λόγω πολέμων κ.α.
Η μαζική εισροή μεταναστών δημιουργεί προβλήματα στις χώρες υποδοχής, που θα έπρεπε να είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε θέματα εργασίας, εκπαίδευσης κ.α.
Επειδή οι ξένοι λόγω ανάγκης αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό, θεωρούνται υπεύθυνοι για την ανεργία. Συχνά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και απομονώνονται, και έτσι αναγκάζονται να οδηγηθούν στη βία και στην εγκληματικότητα προκειμένου να επιβιώσουν, γεγονός που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες.
Πολλοί θεωρούν ότι η επαφή με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της εθνικής τους ταυτότητας.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ξενοφοβίας πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία που καλλιεργεί το σεβασμό προς τον άνθρωπο και προβάλλει αξίες όπως η ισότητα, η συνεργασία, η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, παράλληλα η εκπαίδευση θα πρέπει να επιδιώκει την καλλιέργεια της κρίσης του ατόμου, ώστε να μη δέχεται αβασάνιστα στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Με λίγα λόγια η ξενοφοβία διαταράσσει την κοινωνική σταθερότητα και πυροδοτεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κόσμος που να στηρίζεται στην αγάπη, προϋποθέσεις απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος και ευημερία για όλους                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Γιατί ο Ναθαναήλ πίστευε ότι τίποτα καλό δεν μπορούσε να προέλθει από τη Ναζαρέτ; Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις όπου κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την καταγωγή τους;

Ο Ναθαναήλ πίστευε πως τίποτα καλό δεν θα μπορούσε να προέλθει από την Ναζαρέτ, διότι γενικά η Ναζαρέτ ήταν μια μικρή πόλη και καθόλου ανεπτυγμένη. Επίσης οι άνθρωποι που ζούσαν στην Παλαιστίνη δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που ζούσαν στην Ναζαρέτ.
Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν ακόμη και στην εποχή μας. Για παράδειγμα εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε καλές σχέσεις με μία άλλη χώρα, την Τουρκία. Και όταν κάποιος έρχεται από εκείνη την χώρα στην δική μας, του φερόμαστε υποτιμητικά και τον ειρωνευόμαστε.
Αλλα τέτοια γεγονότα συνέβησαν και παλαιότερα την εποχή που υπήρχαν οι δώδεκα θεοί. Οι Έλληνες δεν είχαν καλές σχέσεις με τους Τρώες. Οι Τρώες πίστευαν ότι είμαστε κατώτεροι και εμείς το ίδιο για αυτούς. Άρα τέτοιες περιπτώσεις, συνέβαιναν παλιότερα, συμβαίνουν στην εποχή μας και θα συμβαίνουν πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου