Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Γράμμα από το μέτωπο ( Κατερίνα Κοκκίνου)



ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


Αγαπημένη μου, μεσ' το Καλπάκι σ' ένα ρέμα κουρνιάσαν οι στρατιώτες
βουτώ τη λόγχη μου στο αίμα, δέξου τις λέξεις μου τις πρώτες
είναι οι λέξεις μετρημένες σαν τις στιγμές μου εδώ πάνω
κι είναι οι σκέψεις μου δοσμένες ως την στιγμή που θα πεθάνω.

Αχ, τί να σου γράψω αγαπημένη; Εδώ συμβαίνουνε πολλά,
γύρω μου δέκα σκοτωμένοι αλλά είμαι καλά... Είμαι καλά...
Ό,τι να γράψω δεν μου φτάνει, τα λίγα εδώ είναι πολλά
κι αν μάθεις πως έχω πεθάνει, είμαι καλά... Είμαι καλά...
Μα να... Επίθεση αρχίζει πάλι, νομίζω πως σου τα 'πα όλα...
Τώρα είναι η στιγμή είναι πολύ μεγάλη, τώρα μιλούν τα πολυβόλα...

Τι να σου γράψω αγαπημένη, εδώ συμβαίνουν πολλά...
Γύρω μου δέκα σκοτωμένοι αλλά είμαι καλά... Είμαι καλά...
Ό,τι να γράψω δεν μου φτάνει, τα λίγα εδώ είναι πολλά
κι αν μάθεις πως έχω πεθάνει, είμαι καλά... Είμαι καλά







Εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ


Από τη Δοξολογία στο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου




Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο ΠΑΙΑΝΑΣ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ (από την Δήμητρα Μελισσουργού)

                                         Ο ΠΑΙΑΝΑΣ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ


                                                    


                   Ω Παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε Πατρίδ', ελευθερούτε δε Παίδας γυναικών, Θεών τε Πατρώων έδη θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών!



                                                             ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 


Ω, παιδιά της Ελλάδας, εμπρός για να ελευθερώσετε την πατρίδα, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους βωμούς των πατρώων θεών και τους τάφους των προγόνων σας. Τώρα ο αγώνας είναι για τα πάντα!



 Ο Παιάνας ποτέ δεν θα αρνιόταν την θέση του σε κάποια κατάταξη σε στρατό γιατί θα ήθελε με χαρά να πολεμήσει για την πατρίδα του (Ελλάδα) .Πίστευε ότι για να πολεμήσει κάποιος για την πατρίδα του είναι μεγάλη τιμή 





Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Εργασία

Εργασία από Γρηγόρης Κ.

Ένα κτίσμα με ιστορία

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο



                                               
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Pyrforos2.JPG
Ημερομηνία ίδρυσης1836
ΤοποθεσίαΑθήναΑττική
Παλαιότερες ονομασίεςΒασιλικό Σχολείο των Τεχνών



Το 1836 δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα στην οδό Πατησίων σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες ( μαστόρους , οικοδόμους, αρχιμαστόρους ). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».
Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε με την αρχική μορφή του μέχρι το 1843. Μετά το σύνταγμα του 1844 το σχολείο διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα: των βιομηχανικών τεχνών και των καλών τεχνών.
Σταθμό στην εξέλιξη της λειτουργίας του Ε.Μ.Π. αποτελεί το 1863, οπότε έγινε ριζικότερη αναδιοργάνωση του ιδρύματος. Το 1873 μετεγκαταστάθηκε στα νεοανεργεθέντα τότε κτίρια του συγκροτήματος της οδού Πατησίων· λόγω δε των ευεργετών του οι οποίοι είχαν ως τόπο καταγωγής το χωριό Μέτσοβο της Ηπείρου (Γεώργιος ΑβέρωφΝικόλαος ΣτουρνάρηςΜιχαήλ Τοσίτσας), ονομάστηκε τιμής ένεκεν Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το Πολυτεχνείο έγινε σταθμός και σύμβολο στη σύγχρονη νεοελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη του 1973, οπότε αποτέλεσε επίκεντρο των διαδηλώσεων των φοιτητών εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Το πολυτεχνείο το γνώρισα από τα βιβλία της Γλώσσας μας στο σχολείο μου και παράλληλα από την τηλεόραση.Επίσης από τις ιστορίες των παππούδων και των γονέων μου.
Περιγραφή:
Το συγκρότημα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όπως υφίσταται σήμερα, οικοδομήθηκε σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Μεταξύ των ετών 1862-1876, ανεγέρθηκαν τα δύο κτίρια προς την οδό Πατησίων (της Σχολής Καλών Τεχνών και της Πρυτανείας) και το κεντρικό (της Αρχιτεκτονικής Σχολής), με κληροδοτήματα των ομογενών Νικολάου Στουρνάρη, Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα, και συμπληρωματικά του Γεωργίου Αβέρωφ. Και τα τρία βασίστηκαν σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885), του οποίου υπήρξαν "το κατ' εξοχήν" (Δ. Φιλιππίδης), το "κορυφαίο έργο" (Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ), και σε κάθε περίπτωση ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του 19ου αιώνα.
Στα δύο πρώτα, ο δωρικός ρυθμός συνδυάζεται, με μια ελαφράδα και χάρη σπάνια, ενώ το τρίτο, το μνημειακό "Αβερώφειο" με το υπερυψωμένο ιωνικό πρόπυλο εμπρός και το αναγεννησιακό ημικύλινδρο ("ροτόντα") πίσω, χαρακτηρίστηκε ως μια σύνθεση όπου "η αρχαία Ελληνική τέχνη, η Ρωμαϊκή και εκείνη της Αναγεννήσεως έδωκαν τα χέρια"  Κατά τον 20ό αιώνα, καθώς αυξάνονταν ολοένα οι ανάγκες του Ιδρύματος, οικοδομήθηκε αρχικά το κτίριο Γκίνη (μεταξύ των ετών 1930-1935, προς τιμή του πρύτανη Άγγελου Γκίνη) στην οδό Στουρνάρη, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη (1892-1969), απόφοιτου της γερμανικής σχολής του Berlin-Charlottenburg, εκπρόσωπου ενός ιδιόρρυθμου δυναμικού νεοακαδημαϊσμού, που προωθεί μια σύνδεση παλαιοτέρων και νεοτέρων μορφών, με παλινδρομήσεις ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό. Προς τις οδούς Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας (όπου κατά τον 19ο αιώνα είχε ανεγερθεί μηχανουργείο με καμινάδα), προστέθηκαν, τέλος, μεταπολεμικά (μεταξύ των ετών 1950-1957), οι πτέρυγες Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Κριεζή (1880-1967), απόφοιτου της σχολής του Μονάχου, πρώιμου εκφραστή μιας τάσης που επιδιώκει τη λειτουργικότητα και την αξιοποίηση των μοντέρνων δομικών υλικών, σε συνδυασμό με την αναζήτηση μιας "ελληνικότητας". Το συγκρότημα του Πολυτεχνείου συνδέθηκε άρρηκτα με τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, από τη στιγμή που απετέλεσε το σκηνικό της εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος, τον Νοέμβριο του 1973. 
Η αντίσταση των φοιτητών στις 14-15-16 Νοέμβρη 1973, έκανε το Πολυτεχνείο σύμβολο αγώνα ενάντια στην εξουσία και συνάμα αποτέλεσε ένα απ' τα κύρια κτυπήματα εναντίον της δικτατορίας κι έγινε μια απ' τις κυριότερες αιτίες διάλυσης του δικτατορικού καθεστώτος.
Λόγω των συμβάντων της 17ης Νοεμβρίου του 1973, περίπου 28 φοιτητές αγνοούνται, και θεωρούνται νεκροί (μερικοί από αυτούς επιβεβαιώνεται πως είναι) από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, στα επεισόδια που ακολούθησαν την κορύφωση της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η 17η Νοεμβρίου είναι μία μέρα μνήμης για τους αγωνιστές.
Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί νιώθω σεβασμό και δέος για τον ηρωισμό και τον αγώνα των φοιτητών κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών για την ελευθέρια και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.      




Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων

Εργασία (σε ζευγάρια): Διαλέγουμε ένα νεομάρτυρα από την περίοδο της τουρκοκρατίας και παρουσιάζουμε τη ζωή και το μαρτύριό του.

Η αγία νεομάρτυρας Χρυσή

 Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στην ψυχή.

Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις». Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ., κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Νυμφίο Χριστό.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Γλώσσα άσκηση 1 ερωτήσεις 3-4: Συνέχεια ( Νεφέλη )

Απάντηση 3
... Ένα έπιπλο επιβλητικό που και μόνο του χαρακτηρίζει τον ένοικο.  Στο σαλόνι, εκεί όπου ο ποιητής συνήθιζε να δέχεται τους φίλους, ένας καναπές τούρκικος, αρκετές πολυθρόνες και καρέκλες, ντυμένες με παλιά χρυσοΰφαντα υφάσματα, μερικά τραπεζάκια και σκαλιστό ξύλο και πάνω τους ένα κηροπήγιο από ατόφιο ασήμι ή μια λάμπα πετρελαίου με θαμπό γυαλί. Πολλά χαλιά, μερικές φτηνές χαλκογραφίες στους τοίχους, μια κορνίζα από έβενο στολισμένη με φίλντισι, και μια μεγάλη φωτογραφία, με τζάμι, κορνιζαρισμένη, που παριστάνει τη μητέρα του ποιητή, τη Χαρίκλεια Φωτιάδη.

Απάντηση 4
... Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού ο ποιητής προτιμούσε, αντί να πηγαίνει στο λουτρό και έτσι να διακόπτει την κουραστική δουλειά του, να βουτάει μια πετσέτα στο νερό αυτής της λεκάνης για να δροσίζει το πρόσωπό του. Γιατί συχνά έμενε εκεί ως αργά, σκυμμένος πάνω στο χοντροφτιαγμένο τραπεζάκι, να χτενίζει έναν στίχο ή να ψάχνει για μια λέξη που θα έδινε πιο πιστά την ιδέα του.

Πετρέλαιο, ορυκτοί άνθρακες ή φυσικό αέριο;

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Απόσπασμα από τον Κωστή Παλαμά (Χρήστος Κυριαζής)


Καὶ τοὺς κρατεῖ στοῦ ἀλόγου του
δεμένους στὰ καπούλια,
τῆς λεβεντιᾶς τὸν ἄνεμο,
τῆς ὀμορφιᾶς τὴν πούλια


Ὁ Διγενὴς κι ὁ Χάροντας


Κωστής Παλαμάς

Ποίημα από τον Κωστή Παλαμά ( Νεφέλη )

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα κι ἂς τὸ πατοῦν οἱ ξένοι, 
στοιχειὸ εἶναι καὶ μὲ προσκαλεῖ· ψυχή, καὶ μὲ προσμένει.


Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα ἴδιο στὴν ἴδια στράτα
στὰ μάτια μου ὅλο ὑψώνεται καὶ μ᾿ ὅλα του τὰ νιάτα.


Τὸ σπίτι, ἂς τοῦ νοθέψανε τὸ σχῆμα καὶ τὸ χρῶμα· καὶ ἀνόθευτο καὶ ἀχάλαστο, καὶ μὲ προσμένει ἀκόμα.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Κωστής Παλαμάς


Ο Κωστής Παλαμάς (Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 - Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 1943) ήταν ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με το Νίκο Καμπά και το Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας ΑθηναϊκήςΠαλαμικής) σχολής. Επίσης, είχε σπουδάσει και ως θεατρικός παραγωγός της ελληνικής λογοτεχνίας.

Roilos-georgios-poets-parnassos-literary-club.jpg
Γ. Ροϊλός, Οι ποιητές (π. 1919). Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880. Στο κέντρο: K. Παλαμάς.
Πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Παλαμάς
Γέννηση 13 Ιανουαρίου 1859
Τόπος γέννησης Πάτρα, Ελλάδα Country flag
Θάνατος 27 Φεβρουαρίου 1943 (84 ετών)
Τόπος θανάτου Αθήνα, Ελλάδα Country flag
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Είδος Τέχνης Συγγραφέας, Λογοτέχνης, Ποιητής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Εργασία από τον Γρηγόρη Κουτσοδήμα

Παιδιά σας δείχνω την εργασία μου για τον Κωστή Παλαμά , και να θυμηθούμε αυτό το παλιό μάθημα της ιστορίας στην πέμπτη τάξη !!

 Ὁ Διγενὴς κι ὁ Χάροντας

Καβάλλα πάει ὁ Χάροντας

τὸν Διγενῆ στὸν Ἅδη,

κι ἄλλους μαζί... Κλαίει, δέρνεται

τ᾿ ἀνθρώπινο κοπάδι.


Καὶ τοὺς κρατεῖ στοῦ ἀλόγου του

δεμένους στὰ καπούλια,

τῆς λεβεντιᾶς τὸν ἄνεμο,

τῆς ὀμορφιᾶς τὴν πούλια.


Καὶ σὰ νὰ μὴν τὸν πάτησε

τοῦ Χάρου τὸ ποδάρι

ὁ Ἀκρίτας μόνο ἀτάραχα

κοιτάει τὸν καβαλλάρη.


«Ὁ Ἀκρίτας εἶμαι, Χάροντα

δὲν περνῶ μὲ τὰ χρόνια.

Μ᾿ ἄγγιξες καὶ δὲ μ᾿ ἔνοιωσες

στὰ μαρμαρένια ἁλώνια;


Ἐγὼ εἶμαι ἡ ἀκατάλυτη

ψυχὴ τῶν Σαλαμίνων,

στὴν Ἑφτάλοφην ἔφερα

τὸ σπαθὶ τῶν Ἑλλήνων.




Δὲ χάνομαι στὰ Τάρταρα,

μονάχα ξαποσταίνω,

στὴ ζωὴ ξαναφαίνομαι

καὶ λαοὺς ἀνασταίνω!»




Μια μικρή βοήθεια http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/kwsths_palamas/poihmata.htm


ΤΑ ΦΤΕΡΑ του Κωστή Παλαμά από την Δήμητρα Μελισσουργού

 
                                                                        ΤΑ ΦΤΕΡΑ


Ολόλευκα,ολόχρυσα,
Τα φτερά των αγγέλων μου φαντάζουν.
Όμως ο έχει φτερά που αλλάζουν.
Τα μαλακά φτερά του αράδα-αράδα
Τριανταφυλλένια,βυσσινιά,
Κοκκινισμένα σαν τη θάλασσα,την ώρα
Που τη λιγώνουν του ήλιου τα φιλιά.
Τα ωραία φτερούγια των αγγέλων μου
Σαλεύουν πάντα αργά,
Και ανοίγουν,και ειν΄ακόμα σαν κλειστά.
Αλλά τα λιγερά φτερούγια του Έρωτα 
Ποτέ δεν ήσυχάζουν...Δεν αναπαύονται ...καρδούλες μοιάζουν

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ(Στεφανια)

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΝΕΠΑΦΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΩΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΧΩΡΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.ΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΦΥΛΟ, ΤΗ ΦΥΛΗ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ, ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ,Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.
ΠΟΛΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ, ΜΑΥΡΟΙ, ΑΣΠΡΟΙ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΙ. ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΟΝΤΑΙ.ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑΣ,ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΩΣΤΕ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.

 

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΓΑΣΙΑ 4 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ


Το κοινωνικό πρόβλημα της ξενοφοβίας»
Ξενοφοβία  είναι έντονη αντιπάθεια που φτάνει στην απέχθεια και το μίσος προς τους ξένους. Η ξενοφοβία αφορά τους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να ζήσουν καλύτερα, οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη πατρίδα τους λόγω πολέμων κ.α.
Η μαζική εισροή μεταναστών δημιουργεί προβλήματα στις χώρες υποδοχής, που θα έπρεπε να είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους σε θέματα εργασίας, εκπαίδευσης κ.α.
Επειδή οι ξένοι λόγω ανάγκης αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό, θεωρούνται υπεύθυνοι για την ανεργία. Συχνά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και απομονώνονται, και έτσι αναγκάζονται να οδηγηθούν στη βία και στην εγκληματικότητα προκειμένου να επιβιώσουν, γεγονός που δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες.
Πολλοί θεωρούν ότι η επαφή με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της εθνικής τους ταυτότητας.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ξενοφοβίας πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία που καλλιεργεί το σεβασμό προς τον άνθρωπο και προβάλλει αξίες όπως η ισότητα, η συνεργασία, η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων, παράλληλα η εκπαίδευση θα πρέπει να επιδιώκει την καλλιέργεια της κρίσης του ατόμου, ώστε να μη δέχεται αβασάνιστα στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Με λίγα λόγια η ξενοφοβία διαταράσσει την κοινωνική σταθερότητα και πυροδοτεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κόσμος που να στηρίζεται στην αγάπη, προϋποθέσεις απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος και ευημερία για όλους                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Γιατί ο Ναθαναήλ πίστευε ότι τίποτα καλό δεν μπορούσε να προέλθει από τη Ναζαρέτ; Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις όπου κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την καταγωγή τους;

Ο Ναθαναήλ πίστευε πως τίποτα καλό δεν θα μπορούσε να προέλθει από την Ναζαρέτ, διότι γενικά η Ναζαρέτ ήταν μια μικρή πόλη και καθόλου ανεπτυγμένη. Επίσης οι άνθρωποι που ζούσαν στην Παλαιστίνη δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις με τους ανθρώπους που ζούσαν στην Ναζαρέτ.
Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν ακόμη και στην εποχή μας. Για παράδειγμα εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε καλές σχέσεις με μία άλλη χώρα, την Τουρκία. Και όταν κάποιος έρχεται από εκείνη την χώρα στην δική μας, του φερόμαστε υποτιμητικά και τον ειρωνευόμαστε.
Αλλα τέτοια γεγονότα συνέβησαν και παλαιότερα την εποχή που υπήρχαν οι δώδεκα θεοί. Οι Έλληνες δεν είχαν καλές σχέσεις με τους Τρώες. Οι Τρώες πίστευαν ότι είμαστε κατώτεροι και εμείς το ίδιο για αυτούς. Άρα τέτοιες περιπτώσεις, συνέβαιναν παλιότερα, συμβαίνουν στην εποχή μας και θα συμβαίνουν πάντα!

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Να ένα βίντεο για τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ απο Κατερίνα Κοκκίνου





Άλλο ένα βιντεάκι ( Νεφέλη )

Βίντεο σχετικά με τον ρατσισμό ( Νεφέλη )

Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα

Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Λέμε όχι στο ρατσισμό! «εκδηλώσεις του σχολείου»  2014-10-06

 

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ (greek subs).flv

Ο Μαύρος Επιβάτης (Ταινία) Schwarzfahrer

φίλοι διαφορετικοί

Απο που αντλεί την δυναμή του ο Νικ Βούισιτς;

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ - ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΕΡΙΟ

Ο Χριστός είπε: " Εγώ είμαι η Αλήθεια"

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Η σημασία της λέξης: βιώνω κλικ εδώ.

Πληροφορίες για τον Πόντιο Πιλάτο εδώ.

άσκηση 1: Υπογραμμίζω τις σωστές προτάσεις με κρατημένο και σέρνοντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ή μουντζουρώνω τις λανθασμένες προτάσεις με τον ίδιο τρόπο. ->
κλικ εδώ

άσκηση 2: Κουίζ γνώσεων  -  κλικ εδώ.
Σημείωση: παρέχονται από το ψηφιακό σχολείο.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Οι ορυκτοί άνθρακες ως πηγή ενέργειας(Στεφανία)

ΟΙ ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στις παρακάτω εικόνες βλέπεις δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Και συγκεκριμένα το υδροηλεκτρικό, που χρησιμοποιεί το νερό που πέφτει από ψηλά και το θερμοηλεκτρικό, που χρησιμοποιεί τη χημική ενέργεια του λιγνίτη. Στα τελευταία είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε και άλλα καύσιμα υλικά όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Φυσικά τα εργοστάσια που λειτουργούν με υδατόπτωση μολύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον από ότι αυτά που χρησιμοποιούν λιγνίτη.
Στην Ελλάδα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια υπάρχουν στη Δράμα, στην Πτολεμαΐδα(κυρίως), στο Αμύνταιο, στην Ελασσόνα, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο.


Τα εργοστάσια αυτά χτίστηκαν κοντά στα λιγνιτωρυχεία, φυσικά κυρίως για λόγους οικονομίας(κόστος μεταφοράς καυσίμου) αλλά και για να περιοριστούν οι ρύποι των εργοστασίων στις πόλεις.
Ο λιγνίτης παρόλο που μοιάζει αρκετά με τα ξυλοκάρβουνα, που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή, έχουν αρκετές διαφορές. Συγκεκριμένα ο λιγνίτης έχει πολύ μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση, δηλαδή παράγει μεγαλύτερες ποσότητες θερμότητας όταν καίγεται γι αυτό και τον χρησιμοποιούμε κυρίως στη βιομηχανία ενώ τα ξυλοκάρβουνα στην καθημερινή ζωή(σόμπες, ψησταριές).



Τα ξυλοκάρβουνα παρασκευάζονται τεχνητά, με θέρμανση μικρών λόφων από ξύλα που σκεπάζονται με φύλλα και χώμα, ώστε να θερμαίνονται σε περιβάλλον με λίγο οξυγόνο και αέρα. Έτσι τα ξύλα απανθρακώνονται και σχηματίζονται τα ξυλοκάρβουνα.