Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!(Στεφανια α.)

Ενα γεγονός πριν 38 ολόκληρα χρόνια.
17 του Νοέμβρη του 1973, στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο.
Από το 1967, η Ελλάδα ζούσε σε δικτατορία. Κάποιοι ...άνθρωποι πήραν με την βία την εξουσία κι έγιναν αυτοί κυβερνήτες της Ελλάδας. Το ονόμασαν χούντα και αυτούς δικτάτορες,
Κάποιοι έσκυψαν το κεφάλι και το δέχτηκαν
Κάποιοι αντέδρασαν στην αρχή, αλλά φοβήθηκαν ύστερα.
Κάποιοι αντέδρασαν μα τους περίμενε η φυλακή, η εξορία, τα βασανιστήρια και κάποιες φορές... ο θάνατος.
Οι νέοι, πάντα έχουν κάμποσο ενθουσιασμό, και πάντα δείχνουν την περιφρόνησή τους προς αυτούς που κυβερνούσαν.
Όμως τον Νοέμβρη του 1973 δεν περίμενε κανείς πως οι φοιτητές θα ξεσηκώνονταν έτσι.

Στις 14 Νοεμβρίου έγιναν οι πρώτες... συγκεντρώσεις στη Νομική Εδώ γίνονται κι οι πρώτες διαδηλώσεις. Το πρώτο πανό ήταν ήδη σηκωμένο και γράφει «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Στη συνέχεια οι φοιτητές, κατηφορίζουν προς το Πολυτεχνείο κλείνονται μέσα και αρχίζουν να καλούν τον κόσμο να ενωθεί μαζί τους, να σηκώσει το κεφάλι, να σταματήσει να δέχεται την καταπίεση της χούντας. Ξεκινάνε περισσότερα πανό που γράφουν πλέον «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ».
Οι φοιτητές καταφέρνουν να φτιάξουν ένα ραδιοσταθμό και μ’ αυτόν μπορούν να ακουστούν στα ραδιόφωνα όλης της Αθήνας. Έτσι μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να στείλουν τα μηνύματά τους.
Κι όντως ανταποκρίθηκαν πολλοί!
Περισσότεροι φοιτητές, εργάτες, γιατροί, δημοσιογράφοι, οδηγοί, έμποροι, καλλιτέχνες.... Άφησαν τις δουλειές τους και πήγαν να ενώσουν κι αυτοί τη φωνή τους μ’αυτή των φοιτητών.
Αυτό συνεχίζεται και στις 15 και στις 16 του μήνα. Ο κόσμος τους προμηθεύει με τρόφιμα και φάρμακα και ζει μαζί τους τον ξεσηκωμό.
Σιγά-σιγά γεμίζουν οι πλατείες, οι γύρω δρόμοι με κόσμο. Κόσμος που άφησε για λίγο πίσω τον φόβο για την χούντα, ξέχασε τους κινδύνους. Ο λαός μέθυσε από λευτεριά, μέθυσε από το κρασί της Λευτεριάς που κερνούσαν οι φοιτητές. Κάτι υπήρχε ζωντανό μέσα τους...
Κυριότερο σύνθημά τους: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Οι συγκρούσεις ξεκινούν μεταξύ αστυνομικών και πολιτών. Με ρόπαλα και σφαίρες οι αστυνομικοί, με πετροπόλεμο οι άλλοι.http://www.youtube.com/watch?v=vEu08-0__cU&feature=player_embedded#t=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου