Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μπράβο!

Ένα μπράβο στις μαθήτριες που ενημερώνουν το μπογκ και ανεβάζουν υλικό για τα μαθήματα!!!

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μαθήματα 29/11/2013

Μαθηματικά: Στο πράσινο  τετράδιο: 1-)Να ξεχωρίσετε  τα  γνήσια από  τα  καταχρηστικά κλάσματα.  2-) Να μετατρέψετε τους  μεικτούς αριθμούς σε  καταχρηστικά κλάσματα.

                                

ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η γιορτή στα παιδιά της πρώτης(από την Δήμητρα Μελισσουργού)

Τα παιδιά του Ε'1  και του Ε'2 οργάνωσαν  μια ιδιαίτερη γιορτή για τα δικαιώματα των παιδιών  στα παιδιά της πρώτης τάξης.Φούσκωσαν μπαλόνια για να διακοσμήσουν την αίθουσα οπού θα γινόταν η γιορτή. Η δασκάλα της μουσικής  ( Κα  Εύη )  τους έδειξε ένα βίντεο για τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά της πέμπτης  τραγούδησαν  υπέροχα τραγούδια (π.χ.το ποδήλατο,το τραγούδι της ειρήνης κ.α.). Τους έδωσαν γλυκά μέσα στις χειροτεχνίες  που έφτιαξαν ,και τα πρωτάκια με ένα γλυκό τραγούδι ανταποκρίθηκαν!!!

Μαθήματα 28/11/2013

Γλώσσα: Εργασιών σελίδα 40 άσκηση 10  Βιβλίο  σελίδα 58 Ανάγνωση σελίδα  59 άσκηση 1 και σελίδα 60  άσκηση 4  έχουμε  το  πίνακα ΜΟΝΟ ορθογραφία
Γραμματική: σελίδα 99  μαθαίνω  ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ

Φυσική: Εργασιών σελίδα 71 ΜΑΘΑΙΝΩ αυτά που  υπογραμμίσαμε και  Βιβλίο σελίδες 40+43  ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΜΕ !!!


ΚΑΘΕ   ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΧΡΙ  ΝΑ  ΕΡΘΕΙ  Ο  ΔΑΣΚΑΛΟΣ!


                                                                          ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο χριστιανισμος γινεται επισημη θρησκεια(Στεφανια)

Ιστορία Ε΄ - (Β8) Ο Χριστιανισμός γίνεται επίσημη θρησκεία

κλικ  για  μεγέθυνση

Μαθήματα 27/11/2013

Γλώσσα:  Εργασιών σελίδα 36-37 ασκήσεις 6+7
Άσκηση τετραδίου:Να διαχωρίσετε  τις κύριες από τις δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις με αγκύλες []      και  παρενθέσεις  ( )

Μαθηματικά: Στο πράσινο  τετράδιο: Να γίνουν  οι διαιρέσεις  μέχρι 2 δεκαδικά ψηφία ΚΑΘΕΤΑ

Γεωγραφία: Βιβλίο σελίδα 22+24 διαβάζω ΜΟΝΟ. Μαθαίνω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τις  λέξεις: Πυξίδα  και Προσανατολισμός.
Εργασιών  σελίδα 9 άσκηση 1


                                                                 ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!!!
Αύριο  να  φέρω Φυσική. 
                                                                       
                                                                     ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ !!!                                                        

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ισορροπημένη διατροφή

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Για να λύσουμε ένα πρόβλημα ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένα βήματα:


  1. Διαβάζουμε πολλές φορές τι λέει το πρόβλημα και με τη φαντασία μας προσπαθούμε να "μπούμε" σε αυτό.(π.χ. αν λέει για έμπορο γινόμαστε κι εμείς έμποροι κλπ) 
  2. Προσέχουμε πάρα πολύ τους αριθμούς του προβλήματος και τι αντιπροσωπεύει ο καθένας 
  3. Βρίσκουμε αν έχει κάποια λέξη "κλειδί" στο πρόβλημα που να με βοηθήσει τι πράξη να κάνω 
  4. Χωρίζω γνωστά από τα άγνωστα. 
  5. Προχωρώ έπειτα βήμα βήμα(πορεία με πράξεις) χωρίζοντας το πρόβλημα σε μικρότερα προβληματάκια έως ότου φτάσω στη λύση του 
  6. Εκτιμούμε το αποτέλεσμα και το βρίσκουμε με ακρίβεια 
  7. Επαληθεύουμε τη λύση και με άλλη επίλυση (αν υπάρχει) 
  8. Απαντούμε στα ερωτήματα.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μαθηματικά

Δείτε στη σελίδα (δεξιά) παιχνίδια μαθηματικών. Θα προστεθεί και θεωρία.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ιστορία 7η ενότητα

Δείτε την πολύ ωραία παρουσίαση και μελετήστε τον σχεδιασμό και τον τρόπο οχύρωσης της πόλης.

Θεατρική παράσταση

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου θα επισκεφθούμε το θέατρο "Ιλίσια" στην παράσταση "Δον Κιχώτης"

Δυσλεξία

Το χάρισμα της δυσλεξίας και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε ή να το καταστρέψουμε! 

 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!(Στεφανια α.)

Ενα γεγονός πριν 38 ολόκληρα χρόνια.
17 του Νοέμβρη του 1973, στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο.
Από το 1967, η Ελλάδα ζούσε σε δικτατορία. Κάποιοι ...άνθρωποι πήραν με την βία την εξουσία κι έγιναν αυτοί κυβερνήτες της Ελλάδας. Το ονόμασαν χούντα και αυτούς δικτάτορες,
Κάποιοι έσκυψαν το κεφάλι και το δέχτηκαν
Κάποιοι αντέδρασαν στην αρχή, αλλά φοβήθηκαν ύστερα.
Κάποιοι αντέδρασαν μα τους περίμενε η φυλακή, η εξορία, τα βασανιστήρια και κάποιες φορές... ο θάνατος.
Οι νέοι, πάντα έχουν κάμποσο ενθουσιασμό, και πάντα δείχνουν την περιφρόνησή τους προς αυτούς που κυβερνούσαν.
Όμως τον Νοέμβρη του 1973 δεν περίμενε κανείς πως οι φοιτητές θα ξεσηκώνονταν έτσι.

Στις 14 Νοεμβρίου έγιναν οι πρώτες... συγκεντρώσεις στη Νομική Εδώ γίνονται κι οι πρώτες διαδηλώσεις. Το πρώτο πανό ήταν ήδη σηκωμένο και γράφει «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Στη συνέχεια οι φοιτητές, κατηφορίζουν προς το Πολυτεχνείο κλείνονται μέσα και αρχίζουν να καλούν τον κόσμο να ενωθεί μαζί τους, να σηκώσει το κεφάλι, να σταματήσει να δέχεται την καταπίεση της χούντας. Ξεκινάνε περισσότερα πανό που γράφουν πλέον «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ».
Οι φοιτητές καταφέρνουν να φτιάξουν ένα ραδιοσταθμό και μ’ αυτόν μπορούν να ακουστούν στα ραδιόφωνα όλης της Αθήνας. Έτσι μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να στείλουν τα μηνύματά τους.
Κι όντως ανταποκρίθηκαν πολλοί!
Περισσότεροι φοιτητές, εργάτες, γιατροί, δημοσιογράφοι, οδηγοί, έμποροι, καλλιτέχνες.... Άφησαν τις δουλειές τους και πήγαν να ενώσουν κι αυτοί τη φωνή τους μ’αυτή των φοιτητών.
Αυτό συνεχίζεται και στις 15 και στις 16 του μήνα. Ο κόσμος τους προμηθεύει με τρόφιμα και φάρμακα και ζει μαζί τους τον ξεσηκωμό.
Σιγά-σιγά γεμίζουν οι πλατείες, οι γύρω δρόμοι με κόσμο. Κόσμος που άφησε για λίγο πίσω τον φόβο για την χούντα, ξέχασε τους κινδύνους. Ο λαός μέθυσε από λευτεριά, μέθυσε από το κρασί της Λευτεριάς που κερνούσαν οι φοιτητές. Κάτι υπήρχε ζωντανό μέσα τους...
Κυριότερο σύνθημά τους: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Οι συγκρούσεις ξεκινούν μεταξύ αστυνομικών και πολιτών. Με ρόπαλα και σφαίρες οι αστυνομικοί, με πετροπόλεμο οι άλλοι.http://www.youtube.com/watch?v=vEu08-0__cU&feature=player_embedded#t=0

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ! ΘΑΡΡΟΣ ΘΕΛΕΙ!!!

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ...
(Μάνος Η.)

Θέλω να σας διηγηθώ μία ιστορία από ένα παραμύθι που μας διδάσκει "ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ ΠΟΤΕ!!!"


Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας (του Χόρχε Μπουκάι)
Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε πολύ ο μαγικός κόσμος του τσίρκου. Ενθουσιαζόμουν όταν έβλεπα από κοντά όλα αυτά τα ζώα που ταξίδευαν μέσα στα τροχόσπιτα από τη μια πόλη στην άλλη.

Στην παράσταση, όλα μου φαίνονταν μαγικά και λαμπερά, αλλά η στιγμή που εμφανιζόταν ο ελέφαντας ήταν η αγαπημένη μου. Το γιγάντιο ζώο ήταν τρομερά επιδέξιο, τρομερά μεγάλο και τρομερά δυνατό. Σίγουρα, ένα ζώο σαν κι αυτό θα μπορούσε να ξεριζώσει ολόκληρο δέντρο μ' ένα μικρό τράβηγμα. Το δίχως άλλο...

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, όμως, που μετά από κάθε επίδειξη το προσωπικό του τσίρκου αλυσόδενε τον ελέφαντα σ' ένα μικροσκοπικό ξυλαράκι, ελάχιστα βυθισμένο στην άμμο.Αυτό ήταν για μένα μεγάλο μυστήριο. Ακόμα κι αν η αλυσίδα ήταν χοντρή και γερή, ένα ζώο που μπορούσε να γκρεμίσει ολόκληρο τοίχο μ' ένα του  τράβηγμα, εύκολα θα μπορούσε ν' απελευθερωθεί από το ξυλαράκι και να το βάλει στα πόδια.

Τί συγκρατούσε τον ελέφαντα; Γιατί δεν το' σκαγε;

Όταν ήμουν πέντε ή έξι χρόνων, πίστευα ακόμα ότι οι μεγάλοι τα ήξεραν όλα. Έτσι, πήγα και ρώτησα τους δασκάλους μου, το θείο και τη μητέρα μου για το μυστήριο του ελέφαντα. Εκείνοι μου εξήγησαν ότι ο ελέφαντας δεν το' σκαγε επειδή τον είχαν δαμάσει. Τότε, όπως ήταν λογικό, τους ρωτούσα: " Αν είναι δαμασμένος και γι' αυτό δεν το σκάει, γιατί τον δένουν;" Κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει σ' αυτήν την ερώτηση...

Πολύ καιρό μετά, μια νύχτα, γνώρισα κάποιον πολύ σοφό που είχε ταξιδέψει στην Ινδία, κι αυτός με βοήθησε να βρω την απάντηση.

Ο ελέφαντας του τσίρκου είχε μείνει δεμένος σ΄ένα ξυλαράκι, από τότε που ήταν πολύ μικρός.

Θυμάμαι που έκλεισα τα μάτια και σκέφτηκα το μικρό, το νεογέννητο ελεφαντάκι, να κάθεται δεμένο στο ξύλο. Το φαντάστηκα να σπρώχνει και να τραβάει την αλυσίδα κάθε μέρα, όλη μέρα, και να προσπαθεί να λυθεί... Σχεδόν μπορούσα να το δω να κοιμάται κάθε νύχτα εξαντλημένο από την κούραση, με τη σκέψη πως το επόμενο πρωί θα ξαναπροσπαθούσε. Όλα ήταν μάταια: το ξυλαράκι ήταν πολύ γερό για ένα νεογέννητο ζωάκι, ακόμα κι αν μιλάμε για ελέφαντα.

Ώσπου, μια μέρα, την πιο θλιβερή μέρα της μικρής του ζωής, το ελεφαντάκι δέχτηκε ότι δεν μπορούσε να ελευθερωθεί και παραδόθηκε στη μοίρα του.

Κατάλαβα τότε γιατί ο τεράστιος και πανίσχυρος ελέφαντας που έβλεπα στο τσίρκο έμενε αλυσοδεμένος. Ήταν πια σίγουρος πως ποτέ δεν θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το ξυλάκι του. Το κακόμοιρο ζώο είχε πια την αποτυχία χαραγμένη στην ελεφαντινή μνήμη του και ποτέ, ποτέ πια δεν θα ξαναδοκίμαζε τη δύναμή του...

Κάποιες νύχτες ονειρεύομαι ότι πλησιάζω τον αλυσοδεμένο ελέφαντα και του λέω στο αυτί:

 "Ξέρεις κάτι; Εμείς οι δύο μοιάζουμε. Νομίζεις κι εσύ ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα επειδή μια φορά, κάποτε, προσπάθησες και δεν τα κατάφερες. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο καιρός πέρασε και σήμερα είσαι πια πιο μεγάλος και πιο δυνατός από παλιά. Άν ήθελες στ' αλήθεια να απελευθερωθείς, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσες να το πετύχεις. Γιατί δεν το δοκιμάζεις;"

Μερικές φορές ξυπνάω με τη σκέψη ότι ο ελέφαντάς μου, τελικά, κάποια μέρα το επιχείρησε και κατάφερε να ξεριζώσει το ξύλο. Τότε χαμογελάω και φαντάζομαι ότι το τεράστιο ζώο συνεχίζει να ταξιδεύει με το τσίρκο επειδή χαίρεται να βλέπει τα παιδιά να διασκεδάζουν, αλλά χωρίς αλυσίδα!!!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

    Η   εξέγερση  του  Πολυτεχνείου   το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκης αντίθεσης στο καθεστώς  της  Χούντας  των  Συνταγματαρχών.
Η  εξέγερση  ξεκινησε  στις  14  Νοεμβρίου  1973, με  κατάληψη  του  Μετσοβίου  Πολυτεχνείου   Αθηνών  από  φοιτητές  και  σπουδαστές  που  κλιμακώθηκαν  σχεδόν  σε  αντιχουντική  επανάσταση  και  έληξε  με  αιματοχυσία  το  πρωί  της  17ης   Νοεμβρίου. 
Μετα  από  μια  σειρά  γεγονοτών  που  ξεκίνησαν  με  την  είσοδο άρματος μάχης  στον  χώρο  του  Πολυτεχνείου   και  την  επαναφορά  σε  ισχύ  του  σχετικού  στρατιωτικού  νόμου  που  απαγόρευε  τις   συγκεντρώσεις   και  την  κυκλοφορία  σε  Αθήνα  και  Θεσσαλονίκη. 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

      Η  Κωσταντινούπολη  έχει  πολλά  και  σημαντικά  μνημεία.Καποια  από  αυτά  είναι  η  Αγία  Σοφία,το  Επτάπυργιο,η  Ζωοδόχος  Πηγή,το  Πατριαρχείο και  το  Φανάρι .

Η  ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ:
Η  Αγία  Σοφία  ήταν  από  το  360-1453  ορθόδοξη  εκκλησία.Μετά  την  άλωση  της  Κωσταντινούπολης  η  Αγία  Σοφία  μετατράπηκε  σε  τέμενο(τζαμί)  μέχρι  το  1934  και  σήμερα  αποτελεί  μουσειακό  χώρο.

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ:
Το  Επτάπυργιο είναι  ένα  κάστρο  ενσωματωμένο  στα  τείχη  της  Κωσταντινούπολης.Μετά  την  άλωση  της  Κωσταντινούπολης  από  τους  Λατίνους  το  1204  το  Επτάπυργιο  καταστράφηκε.Το  1350   το  Επτάπυργιο  ανοικοδομήθηκε  επί  του  αυτοκράτορα  Ιωάννη  Στ΄  του  Καντακουζηνού.

ΖΩΟΔΟΧΟΣ:
Η  Ζωοδόχος  πηγή  στο  Μπαλούκλη  είναι  ιερό  χριστιανικό  αγίασμα  που  βρίσκεται   στην  Κωσταντινούπολη.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ:
Πατριαρχείο  χαρακτηρίζεται ο οίκος του αρχηγού της Πατριάς. Είναι η έδρα του Πατριάρχη.

ΦΑΝΑΡΙ:
Το Φανάρι  είναι συνοικία της Κωστατινούπολης.Βρίσκεται γύρω από τον πέμπτο  λόφο  της  Κωσταντινούπολης, που φέρει  το όνομα  και  βρεχεται  από  τον  Κεράτιο  κολπό.






 

Βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης (Νεφέλη)

          Από  τη Μονή της Χώρας       



Το Επταπύργιο της Κωνσταντινούπολης, τουρκικά Γεντί Κουλέ (Yedikule),
είναι ένα κάστρο ενσωματωμένο στα τείχη της Κωνσταντινούπολης, στο νοτιοδυτικό τους τμήμα 
παρά την Χρυσή Πύλη (Χρυσεία Πύλη), που φέρεται να θεμελιώθηκε 
από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα.



Από  τη  Μονή  της  Χώρας




Το Επταπύργιο




Από τη Μονή της Χώρας





Από τη Μονή της Χώρας




Από τη μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου

Βυζαντινα μνημεία (Στεφανια)

Παλιές φωτογραφίες από βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης http://leipsanothiki.blogspot.be/

Στήλη του Κωνσταντίνου

Η στήλη αυτή κατασκευάστηκε το 330 π.Χ. για τους εορτασμούς της ανακήρυξης της νέας βυζαντινής πρωτεύουσας. Είναι κατασκευασμένη από πορφυρίτη της Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου και αποτελούσε τη βάση για ένα κιονόκρανο με το άγαλμα του αυτοκράτορα Κων/νου ως Απόλλωνα, το οποίο όμως καταστράφηκε σε καταιγίδα το 1106. Από τότε έχει υποστεί πολλές ζημιές κυρίως από καταιγίδες και πυρκαγιές, αλλά διατηρείται έως σήμερα. Δίπλα στη στήλη βρίσκονται τα λουτρά Τσεμπερλίτας. Το χαμάμ αυτό είχε χτιστεί σε σχέδια του Σινάν και ενώ το γυανικείο τμήμα δεν έχει διασωθεί, χωρίζονται μέχρι και σήμερα το αντρικό από το γυναικείο κομμάτι των λουτρών.

Πύργος Galata

Ο πύργος αυτός έχει ύψος 62 μέτρα και κωνική κορυφή. Χτίστηκε το 1348 από τους Γενοβέζους. Κατά την Οθωμανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Σήμερα στους δύο τελευταίους ορόφους του βρίσκεται ένα εστιατόριο και ένα νυχτερινό κέντρο. Η θέα από εδώ είναι εκθαμβωτική προς ολόκληρη την πόλη και τα Πριγκιποννήσια.

Αγία Σοφία

Ο ναό της "Αγίας του Θεού Σοφίας" συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του κόσμου. Αποτελεί μνημείο της εξέλιξης της βυζαντινής πρωτεύουσας του 6ου αιώνα μ.Χ. και άσκησε σημαντικότατη επιρροή στην αρχιτεκτονική των αιώνων που ακολούθησαν. Το τεράστιο κτίσμα κατασκευάστηκε στη θέση δύο παλαιότερων εκκλησιών και εγκαινιάστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537. Τον 15ο αιώνα οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τέμενος - οι μιναρέδες, οι τάφοι και οι κρήνες είναι αυτής της περιόδου. Για να στηριχτεί το ογκώδες κτίριο, το εξωτερικό έχει επανειλημμένως ενισχυθεί με αντερείσματα, έτσι το αρχικό του σχήμα έχει ολοκληρωθεί. Το εσωτερικό της Αγία Σοφίας, σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθρεφτίζει επί γης τα ουράνια, προκαλεί δέος. Σημεία που παρουσιάζουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον είναι τα παραστατικά ψηφιδωτά - απομεινάρια της διακόσμησης που κάποτε κάλυπτε τα υπερώα, αλλά σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτά τα εξαιρετικά βυζαντινά έργα τέχνης χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα ή και αργότερα, μετά την εικονοκλαστική περίοδο. Μερικά από τα περίτεχνα ψηφιδωτά, ειδικά αυτά που κοσμούν το νάρθηκα και τη γειτονική αίθουσα των Πολεμιστών, είναι μέρος του αυθεντικού διάκοσμου του ναού από τον 6ο αιώνα.

Μπλε Τζαμί

Το Μπλε Τζαμί πήρε το όνομά του από τα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν το εσωτερικό του. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα θρησκευτικά κτίσματα του κόσμου. Το γαλήνιο τζαμί γίνεται μαγικό όταν φωταγωγείται τη νύχτα και γλάροι περιφέρονται γύρω από τους μιναρέδες. Το τέμενος χτίστηκε από τον αυτοκρατορικό αρχιτέκτονα Μεχμέτ Αγά το 1609 με 1616. Τα υπερβολικά πολυτελή σχέδια προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις την εποχή εκείνη, ειδικά επειδή ένα τέμενος με έξι μιναρέδες θεωρήθηκε ιερόσυλη απόπειρα ανταγωνισμού της αρχιτεκτονικής της Μέκκας.

Ιππόδρομος

Ελάχιστα στοιχεία απομένουν από το γιγάντιο στάδιο στης καρδιά της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Θεμελιώθηκε από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο τον 3ο αιώνα μ. Χ. κατά την ανοικοδόμηση της πόλης. Ο αυτοκράτορας Κων/νος επεξέτεινε τον Ιππόδρομο και συνέδεσε το "κάθισμα", το αυτοκρατορικό θεωρείο, με το γειτονικό Μέγα Παλάτιο. Λέγεται ότι το στάδιο είχε χωρητικότητα 100,000 ατόμων. Σήμερα αποτελεί τον επιμήκη δημόσιο κήπο Ατ Μεϊντανί. Ο Κων/νος διακόσμησε την "σπίνα", τον κεντρικό διάδρομο του σταδίου, με οβελίσκους και κίονες από την Αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα, προσδίδοντας μια αίσθηση ιστορικότητας στη νέα του πρωτεύουσα. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το γραφείο τουριστικών πληροφοριών, βρισκόταν παλιά μια στήλη όπου βρίσκονταν τα τέσσερα χάλκινα άλογα, τα οποία κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας και μεταφέρθηκαν στον 'Αγιο Μάρκο της Βενετίας. Παραμένουν όμως ο Αιγυπτιακός οβελίσκος που βρισκόταν στο Λούξορ, η Στήλη των Όφεων από τους Δελφούς και η Στήλη του Κων/νου του Πορφυρογέννητου ή Χάλκινη Στήλη.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Προσανατολισμός (Στεφανία)

Όταν αναφέρεται η θέση ενός τόπου, ανθρώπου ή αντικειμένου με τη βοήθεια ενός συγκεκριμένου σημείου, λέμε ότι ορίζεται
η σχετική θέση του ως προς το σημείο αυτό.





Ο προσανατολισμός είναι ένας τρόπος ώστε να βρίσκουμε το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα
 
(Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση).


Κάθε χάρτης είναι προσανατολισμένος, δηλαδή δείχνει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε
 τα σημεία του ορίζοντα:
α) Με τη βοήθεια του ήλιου
Αν το πρωί τεντώσουμε το δεξί χέρι μας προς το μέρος που ανατέλλει ο ήλιος, βρίσκουμε την Ανατολή. Στο αριστερό μας χέρι είναι η Δύση. Το πρόσωπό μας κοιτάει τότε προς το Βορρά και η πλάτη μας είναι στραμμένη προς το Νότο.


β) Με τη βοήθεια της εκκλησίας
Τα ιερά των εκκλησιών κτίζονται πάντα προς την Ανατολή.


γ) Με την πυξίδα
Ένα όργανο που μας βοηθάει να προσανατολιστούμε είναι η πυξίδα.
Η μαγνητική βελόνα της πυξίδας (το χρωματιστό άκρο)
δείχνει πάντα το Βορρά.


 

Φυσική: ενότητα "Ενέργεια"

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κλιμακα του χαρτη(Στεφανια)

Οι χαρτογράφοι για να μεταφέρουν μια μεγάλη περιοχή της Γης επάνω σε χάρτη, τη σχεδιάζουν υπό κλίμακα, δηλαδή πολύ μικρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα


Η κλίμακα είναι ένας αριθμός που μας δείχνει πόσες φορές μικρότερη είναι μια περιοχή πάνω στο χάρτη από το μέγεθός της στην επιφάνειας της Γης.

Η κλίμακα στο χάρτη μπορεί να παρουσιαστεί με δύο τρόπους:



Διαβάζεται ¨ένα προς ένα εκατομμύριο εκατοστά¨ και σημαίνει ότι ένα εκατοστό του χάρτη αντιστοιχεί σε 1.000.000 εκατοστά στην πραγματικότητα (στο έδαφος).

Χρησιμοποιώντας την κλίμακα ενός χάρτη είναι εύκολο να υπολογίσουμε την πραγματική απόσταση δύο σημείων:

1. Βρίσκουμε την κλίμακα του χάρτη που χρησιμοποιούμε.
π.χ. χάρτης με κλίμακα 1:1.000.000


2. Χρησιμοποιώντας το χάρακα μετράμε την απόσταση μεταξύ δύο τόπων.
π.χ. απόσταση μεταξύ δύο πόλεων 20 εκ.


3. Πολλαπλασιάζουμε την απόσταση με τον παρονομαστή του κλάσματος.
π.χ. 20 Χ 1.000.000 = 20.000.000

4. Μετατρέπουμε τις μονάδες μέτρησης σε πιο βολικές μονάδες (τα εκατοστά σε μέτρα ή χιλιόμετρα).
π.χ. 20.000.000 : 100.000 = 200 χλμ.


Δραστηριότητα:

11 Νοεμβρίου, ο άγιος Μηνάς

Πολιούχος του Ηρακλείου από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο καβαλάρης απέτρεψε τη σφαγή των Χριστιανών και προστάτευσε το ναό από τον βομβαρδισμό των Γερμανών, τον Μάιο του 1943.
Με την επίσημη δοξολογία στον ομώνυμο μητροπολιτικό Ναό, και τη λιτάνευση του ιερού λειψάνου, η πόλη του Ηρακλείου τιμά σήμερα τον προστάτη της Αγιο Μηνά.

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς μη χριστιανούς, αλλά έγινε χριστιανός από την εφηβική του ηλικία. Οταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να κάνει καριέρα στον Ρωμαϊκό στρατό και υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο Ρωμαϊκό ιππικό στην Μικρά Ασία.

Το 303 μ.Χ. ξεκίνησε διωγμός των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό, που κράτησε μέχρι το 311 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν τους χριστιανούς προκειμένου να τους κάνουν να απαρνηθούν την πίστη τους.

Ο Άγιος Μηνάς, παραιτήθηκε από τον Ρωμαϊκό στρατό και ασκήτεψε στα βουνά. Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα του αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου δήλωσε ότι είναι Χριστιανός.

Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά. Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες. Παρά το φρικτό μαρτύριο του, ο άγιος δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.

Ο Αγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών. Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη.

Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του “Αγιος Μηνάς” το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό.

Για τη σχέση του Ηρακλείου με τον προστάτη άγιο του έγραψε και ο Καζαντζάκης:

“… Ολάκερη η πολιτεία ήταν ένα φρούριο, η κάθε ψυχή ήταν κι αυτή ένα φρούριο αιώνια πολιορκούμενο κι είχε καπετάνιο ένα Αγιο, τον “Αγιο Μηνά, τον προστάτη του Μεγάλου Κάστρου. Ενας Αγιος που δεν έμενε μόνο στο εικόνισμά του, κατέβαινε κάθε νύχτα, έβγαινε περιπολία. Σφαλνούσε τις πόρτες, όσες είχαν ξεχάσει οι Χριστιανοί ανοιχτές, σφύριζε στους νυχτοπαρωρίτες να γυρίσουν πια στα σπίτια τους, στέκουνταν απόξω από τις πόρτες κι αφουκράζονταν ευχαριστημένος όταν άκουγε τραγούδι…
….Κι όταν οι Τούρκοι ακόνιζαν τα μαχαίρια τους κι ετοιμάζουνταν να ριχτούν στους Χριστιανούς, πετιόταν ο Αϊ-Μηνάς πάλι από το κόνισμά του να διαφεντέψει τους Καστρινούς…
….Δεν ήταν μονάχα άγιος ο Αϊ-Μηνάς, ήταν ο καπετάνιος τους, καπετάν Μηνά τον έλεγαν και του πήγαιναν κρυφά τ’ άρματά τους να τα βλογήσει…”.

Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαίου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.

Κάθετη διαίρεση.(Στεφανια)

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ





ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

  • Ένα ψηφίο έχει ο διαιρέτης, ένα τονίζουμε αριστερά του διαιρετέου και λέμε : « Το 3 στο 7 χωράει …2 φορές ».
  • Γράφουμε το 2 αριστερά στη θέση του πηλίκου.  
  • Πολλαπλασιάζουμε το 2 με το 3 (διαιρέτης). 
  • Γράφουμε το 6 κάτω από το 7.
  • Αφαιρούμε από το 7 το 6 . 
  • Κατεβάζουμε δίπλα στο υπόλοιπο 1 και το 5 και λέμε : « Το 3 στο 15 χωράει … 5 φορές ».
  • Γράφουμε το 5 στη θέση του πηλίκου. 
  • Πολλαπλασιάζουμε το 5 με το 3 και αφαιρούμε το γινόμενο από το 15. 
  • Όταν το υπόλοιπο της διαίρεσης είναι 0 τότε η διαίρεση λέγεται  τέλεια.
  • Για να κάνω την επαλήθευση πολλαπλασιάζω το πηλίκο (25) με το διαιρέτη (3) και προσθέτω το υπόλοιπο  ( 0). Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ο Διαιρετέος (75).

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Το ελληνόπουλο Βίκτωρ Ουγκώ (Περίληψη-Τι με εντυπωσίασε) Νεφέλη

                                                           Περίληψη
Ο   ποιητής  Βίκτωρ Ουγκώ μιλάει για ένα παιδάκι που κάθεται στις  ράχες  ενός βουνού μετά  την  καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους.
Το  ξανθό αγοράκι με  τα  γαλάζια μάτια είναι ξυπόλητο και  κλαίει.
Ο  ποιητής λυπάται γι' αυτό που  βλέπει και  ρωτάει το παιδί  τι  θέλει  να  κάνει για  να  νιώσει  καλύτερα.
Εκείνο  του   απαντάει  ότι θέλει   ένα  μπαρούτι  για  να  πολεμήσει  τους Τούρκους.

                                                        Με εντυπωσίασε
Ο τρόπος  που  χρησιμοποιεί ο ποιητής για  να  περιγράψει  το αγοράκι. Οι  φράσεις που  χρησιμοποιεί  κάνουν πιο  ''ζωντανή''  την  εικόνα  του  παιδιού, του τοπίου.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ιστορια:Μια νεα πρωτεύουσα η Κωνσταντινουπολη.(Στεφανια)

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη
Μειονεκτήματα της Ρώμης μακριά από τις ακριτικές περιοχές (Δούναβης & Ανατολή) όπου ήταν οι εχθροί Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη
Ρώμη
Μειονεκτήματα της Ρώμης κέντρο λατρείας ρωμαϊκών θεοτήτων Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη

Μειονεκτήματα της Ρώμης χώρος σύγκρουσης τετραρχών Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη

Μειονεκτήματα της Ρώμης χώρος όπου έγιναν οι διωγμοί των χριστιανών Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη

Ο Κωνσταντίνος προχωράει σε αλλαγές στην διοίκηση και στην θρησκεία μεταφορά πρωτεύουσας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Διοίκηση Θρησκεία εφαρμογή Διατάγματος των Μεδιολάνων

Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη

Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη σημείο συνάντησης Ευρώπη - Ασία Εύξεινος Πόντος - Αιγαίο - Μεσόγειος τέλος Εγνατίας - αρχή εμπορικών δρόμων προς Ανατολή

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Σταυροδρόμι ηπείρων Ευρώπη Αγαπημένη δύο θαλασσών Ασία Μαύρη θάλασσα Μεσόγειος Θάλασσα Το τέλος της Εγνατίας οδού Εμπορικοί δρόμοι της Ανατολής Εμπορικοί δρόμοι της Δύσης

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη κοντά στις επαρχίες που τροφοδοτούσαν με πρώτες ύλες

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Νέα Ρώμη - Κωνσταντινούπολη κοντά σε ελληνόφωνους πληθυσμούς - χριστιανούς

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Μητέρα του Κωνσταντίνου: Ελένη Ελληνίδα και χριστιανή

Μια νέα πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της.

Το ελληνοπουλο (Στεφανια αληφακιωτη)

Τούρκοι διαβήκαν, χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
Η Χίο, τ'όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
με τα κρασιά, με τα δεντρά
τ'αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
καθρέφτιζε μεσ' τα νερά.

Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνου εκεί στο βράχο,
στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί μονάχο
κάθεται, σκύβει θλιβερά
το κεφαλάκι, στήριγμα και σκέπη του απομένει
μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν αυτό ξεχασμένη
μεσ'την αφάνταστη φθορά.

Φτωχό παιδί, που κάθεσαι ξυπόλυτο στις ράχες
για να μην κλαις λυπητερά, τι ΄θελες τάχα να 'χες
για να τα ιδώ τα θαλασσά
ματάκια σου ν'αστράψουνε, να ξαστερώσουν πάλι
και να σηκώσεις χαρωπά σαν πρώτα το κεφάλι
με τα μαλλάκια τα χρυσά;

Τι θέλεις άτυχο παιδί, τι θέλεις να σου δώσω
για να τα πλέξεις ξέγνοιαστα, για να τα καμαρώσω
ριχτά στους ώμους σου πλατιά
μαλλάκια που του ψαλιδιού δεν τάχει αγγίξει η κόψη
και σκόρπια στη δροσάτη σου τριγύρω γέρνουν όψη
και σαν την κλαίουσα την ιτιά;

Σαν τι μπορούσε να σου διώξει τάχα το μαράζι;
Μήπως το κρίνο απ' το Ιράν που του ματιού σου μοιάζει;
Μην ο καρπός απ'το δεντρί
που μεσ' στη μουσουλμανική παράδεισο φυτρώνει,
κι έν' άλογο χρόνια εκατό κι αν πιλαλάει, δε σώνει
μεσ'απ' τον ίσκιο του να βγει;

Μην το πουλί που κελαηδάει στο δάσος νύχτα μέρα
και με τη γλύκα του περνάει και ντέφι και φλογέρα;
Τι θες κι απ΄όλα τούτα τ' αγαθά;
Πες. Τ' άνθος, τον καρπό; Θες το πουλί;
Διαβάτη,
μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:
Βόλια, μπαρούτι θέλω. Να.


Απόδοση στα ελληνικά: Κωστής Παλαμάς

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Θες να παίξεις με τη στρογγυλοποίηση;

Μαθήματα 7/11/2013

Γλώσσα: σελ. 22  άσκηση 4 ( προετοιμάζω στο  σπίτι) σελ.28  άσκηση 8 και  άσκηση  9
Γραμματική: σελ.141 εγκλίσεις σελ. 144-145
 (Διαβάζω καλά! ποιες είναι και πώς κλίνονται οι υποτακτικές)
Γράψε τις υποτακτικές των  ρημάτων: αρχίζω,χαίρομαι,αγριεύω

Ιστορία: σελ.23-24 Β μαθαίνουμε καλά:
Γιατί ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα;
Ποια τα μειονεκτήματα της Ρώμης και ποια τα πλεονεκτήματα της Νέας Ρώμης;


ΚΑΙ  ΜΗΝ  ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!!!
Δευτέρα, ενημέρωση γονέων 1:30 μ.μ.


                                                           ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!!!