Εδώ θα βρεις επιπλέον υλικό από το μάθημά μας.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η ασκηση του Ανθολόγιου από τον Μάνο Ηλιάκη

Από πολλούς το Πάσχα αποτελεί την μαγευτικότερη περίοδο του νησιού, και πραγματικά τις μέρες αυτές κατακλύζεται από έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιθυμεί να γιορτάσει με τα μοναδικά έθιμα και τις Παριανές γεύσεις.
Σε όλα τα χωριά τηρείται ευλαβικά το έθιμο της ακολουθίας του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.  Μάλιστα στην Παροικιά είναι εντυπωσιακό όταν οι τρεις επιτάφιοι των ενοριών της συναντιούνται καταμεσής του παραλιακού δρόμου.
Βέβαια την παράσταση κλέβουν τα χωριά Μάρμαρα και Μάρπισσα όπου κατά την διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου γίνονται διάφορες αναπαραστάσεις, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων, της εβδομάδας των παθών, της πορείας προς τον Γολγοθά, την σταύρωση καθώς και τον απαγχονισμό του Ιούδα, την αποκαθήλωση και την ταφή, και τους αποκοιμισμένους ρωμαίους στρατιώτες μπροστά στον ανοικτό τάφο.  Τελειώνοντας την περιφορά στα στενά δρομάκια, πολλά παιδιά ντυμένα αγγελάκια από ψηλά ραίνουν τον επιτάφιο και τους περαστικούς με ροδοπέταλα, καταλήγουν στην πλατεία  και κρατώντας ψηλά τον επιτάφιο ο κόσμος περνά από κάτω για να πάρει λίγη από την χάρη και την ευλογία του, μπαίνοντας μέσα στην εκκλησία.
Ένα πολύ όμορφο έθιμο που για χρόνια τώρα τα δύο αυτά χωριά ανταγωνίζονται για το πιο θα δημιουργήσει τις καλύτερες παραστάσεις.  Με αποτέλεσμα σε όποιο και από τα δύο να βρεθήται, σίγουρα το όλο θέαμα θα σας μείνει αξέχαστο.
Στην Μάρπισσα την ημέρα του Πάσχα, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την γιορτή της Αγάπης,  μετά την Δεύτερη Ανάσταση γύρω στις 12:00 όπου ακολουθεί μεγάλο γλέντι. Προσφέρονται αρνί ψητό, κόκκινα αυγά με πολύ μουσική και χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου